ANGELINA JOLIE:

Scenarij 'U zemlji krvi i meda' pisala sam noću, u tajnosti

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.10.2011 20:58
  • Objavljeno 20.09.2011 u 09:01
Angelina Jolie (5)

Angelina Jolie (5)

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Pisala je scenarij noću kad bi djeca zaspala, mijenjala naslov da se skupi budžet, birala sama glumce, a sad se, samo dva mjeseca uoči premijere svog redateljskog prvijenca 'U zemlji krvi i meda', osjeća ranjivom kao nikad prije

Bio je to njezin tajni projekt, nešto je radila samo za sebe, kad je nitko nije fotografira, sugerirao joj ili gledao preko ramena. Svake večeri, nakon što bi joj djeca otišla u krevet, dadilje otišle, a Brad zaspao, Angelina Jolie upalila bi svoje

računalo i u tišini doma, počela raditi. U taj je scenarij stavila sve što je znala, zanesenost prve ljubavi, vjetrovite ulice starih europskih gradova, užase rata, od kojih je posljedice nekih vidjela kao UN-ova ambasadorica za izbjeglice. Nakon mjesec dana dovršila je svoj prvi scenarij 'U zemlji krvi i meda' koji će ovog prosinca biti njezin redateljski debi, otkrila je Angelina Jolie novinaru Vanity Faira u intervjuu listopadskog izdanja.

Brad Pitt je ponio scenarij na jedno od svojih snimanja i nakon nekog vremena nazvao Angelinu i rekao: 'Dušo, znaš, to uopće nije loše!' 'U zemlji krvi i meda' ljubavna je priča iz pakla: ratne je užase Jolie dodatno dramatizirala ljubavnom pričom koja se razvija između zapovjednika srpskog logora i jedne ratne zarobljenice koja je žrtva silovanja.

Jolie je svoj scenarij pokazala Grahamu Kingu, producentu koji je radio sa Stevenom Soderberghom (Traffic), Martinom Scorseseom (The Aviator, The Departed), Johnnyjem Deppom (Rango, The Rum Diary) i sa samom Jolie čiji je film 'Turist' producirao 2010. godine. Graham je pristao producirati njezin scenarij, za holivudske pojmove, malim budžetom od 10 milijuna dolara. Materijal je bio riskantan, ali i s velikim marketinškim potencijalom koje je nosila činjenica da je Jolie napisala scenarij. No kad je trebalo angažirati redatelja, Jolie nije mogla dati scenarij iz ruku. 'Nisam to mogla dati nikome drugome i tako sam završila kao redateljica', kaže. Jolie je pravi proizvod Hollywooda i zna da mora riskirati da bi uspjela.

Sad kad je film montiran, Jolie se osjeća ranjivom. 'Cijelu svoju karijeru se skrivam iza tuđih riječi. Sad ja govorim', rekla je novinaru Vanity Fairea.
Film je najprije nazvala 'Ljubavna priča bez naslova', ali su joj sugerirali da nije pošteno gledateljima reći da je to ljubavna priča. Pokušala je i s 'Bosanska priča bez naslova', pa su joj savjetovali da je to nepopularna tema u trenutku dok traži novac za produkciju. Napokon je pronašla savršen spoj kad je shvatila da na turskom Balkan upravo to znači: bal (med) i kan (krv). Za ratne se teme zainteresirala kad je u Kambodži 2000. snimala 'Laru Croft.' Tada je prvi put svjedočila ostavštinama ratna upoznajući ljude osakaćene od posljedica zaostalih mina. 'Tamo sam shvatila da ništa ne znam o svijetu i odlučila sama se obrazovati. Čitala sam o nevladinom udrugama, drugim dijelovima svijeta, Ruandi...'

Prije snimanja scenarij je poslala novinarima i piscima srpske i bosanske nacionalnosti koji su prošli rat. 'Htjela sam da scenarij bude što točniji. Da su oni rekli ne, ne bih to snimila', kaže Jolie. Zatim je odlučila da neće angažirati holivudske zvijezde, nego glumce s ovih prostora, a onda se odlučila da će dio dijaloga glumci govoriti na engleskom, a drugi na svom materinjem jeziku.

Na testnom prikazivanju neki su gledatelji usporedili film sa 'Schindlerovom listom', a neki s 'Engleskim pacijentom', piše Vanity Fair.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi