MLJAC!

Saznali smo recept za najbolje kekse s komadićima čokolade

  • Autor: Silvija Glavić
  • Zadnja izmjena 03.06.2011 13:59
  • Objavljeno 03.06.2011 u 13:59
The Cookie Factory Cafe 1

The Cookie Factory Cafe 1

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Zagreb je dobio još jednu slastičarnicu, koja nudi kolače po američkoj recepturi iz 1930. godine

Keksi s komadićima čokolade nastali su u kuhinji Ruth Wakefield, vlasnice Toll House Inna, restorana u  Whitmanu u saveznoj državi Massachusetts. Dotičnoj gospođi jednogsu dana slučajno u smjesu za kekse pali komadići razlomljene čokolade.Misleći da će se rastopiti pri pečenju, ostavila ih je unutra da nebaci tijesto i – otkrila Amerikancima omiljeni keks. Tomu u prilog idestatistički podatak da se danas u SAD-u pojede preko šest milijardikeksa s komadićima čokolade godišnje!

The Cookie Factory, novootvorena je slastičarnica u centru Zagreba čiji nam je idejotvorac Teo Jurdana, koji je zanat pekao godinama u SAD-u i stekao titulu double choco chunkera, otkrio tradicionalni američki recept za pripremu keksa s komadićima čokolade iz 1930.

Matej Grgić

Matej Grgić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

godine.



KEKSI S KOMADIĆIMA ČOKOLADE
(
CHOCOLATE CHIP COOKIES

Sastojci:
•2 1/4 šalice* brašna
•1 mala žličica sode bikarbone
•1 mala žličica soli
•1 šalica maslaca, sobne temperature
•3/4 šalice šećera
•3/4 šalice smeđeg šećera
•1 mala žličica ekstrakta vanilije
•2 jaja
•2 šalice komadića čokolade za kuhanje
•1 šalica nasjeckanih oraha

*šalica od 2 dl

Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol te ostavite na stranu. U drugoj zdijeli istucite maslac, obje vrste šećera i ekstrakt vanilije u kremastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i svaki puta dobro istucite. Lagano umiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. Umiješajte komadiće čokolade i orahe. Velikom žlicom odvojite ravnomjerne količine tijesta i položite ih na pripremljeni pleh, na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.

Pecite devet do 11 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatno-smećkasti.

Poslužite s hladnim mlijekom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi