POZITIVAN UČINAK

Saznajte kako kava pomaže vašem zdravlju

27.06.2013 u 09:30

Bionic
Reading

Poznato je kako je kava zdrava za srce, krvne žile i metabolizam, a ovaj omiljeni jutarnji napitak ujedno može biti i jedan od najdražih sastojaka vaših slastica. Saznajte više o pozitivnom učinku koji kava ima na organizam i pronađite inspiraciju za sljedeću slasticu kojom ćete oduševiti svoje ukućane

Mnogi ne mogu zamisliti započinjanje svog dana bez nje, a osim što nas mami svojim mirisom i okusom, kava je zdrava za srce, krvne žile i metabolizam, a čak može smanjiti rizik od razvijanja određenih vrsta raka.

Kava je bogata mineralima, a sastav minerala osjetno se razlikuje ovisno o vrsti kave i načinu obrade zrna. U prosjeku, jedna šalica kave sadrži 80 mg kalija, 3 mg kalcija, 7 mg fosfora i 1 mg natrija, a u malim količinama i željezo, bakar i cink.

Kofein, kemijska tvar koja se nalazi u kavi, stimulira središnji živčani sustav. Povećava intelektualnu oštrinu, produžuje budnost i odgađa pojavu umora. Poboljšava vizualnu percepciju i olakšava koordinaciju pri složenim radnjama, primjerice vožnji automobila. S obzirom da potiče protok krvi, kava povoljno djeluje na izdržljivost tijekom dugotrajnih aktivnosti kao što su maraton ili biciklizam. No, vrhunskim se sportašima strogo kontrolira količina kofeina u krvi prigodom doping kontrole.

Šalica kave poslije obroka također potiče probavu jer pojačava izlučivanje probavnih enzima i žuči.No, kao i s ostalom hranom, i ovdje se pridržavajte pravila o umjerenosti i nemojte pretjerivati s količinom popijene kave!

Provjerite tri ukusna recepta za deserte od kave na ordinacija.hr