NEODOLJIV ZALOGAJ

Savršeno sočan drezdenski kolač

04.04.2014 u 13:01

Bionic
Reading

Ako volite aromu vanilije, onda će vas ovaj kolač oduševiti

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

maslac: 100 g
šećer: 60 g
brašno: 200 g
jaje: 1
prašak za pecivo: na vrh noža
mahuna vanilije: 1
jaje: 1
svježi sir: 500 g
šećer: 130 g
grožđice: 100 g
skuhani puding od vanilije: 130 g
limun, korica: 1
jaje: 4
maslac: 160 g
šećer: 150 g
skuhani puding od vanilije: 370 g
listići badema: 50 g
šećer u prahu


Priprema

Puding od vanilije skuhati po uputi i ohladiti.

Za prvo tijesto: Maslac sa šećerom izraditi, dodati brašno, jaje i prašak za pecivo. Tijesto dobro izraditi. Zamotati u foliju za očuvanje svježine i ostaviti u hladnjaku oko 1 sat. Jedan lim za pečenje (26 x 26 cm) namazati uljem i posuti brašnom. Tijesto staviti u lim za pečenje i razvaljati s malim valjkom za tijesto ili čašom. Nabockati vilicom, prekriti papirom za pečenje i obilno nasuti suhe mahunarke (suhi grašak, slanutak, leće ili nešto drugo) – to se zove slijepo pečenje - i staviti peći oko 10 min. na temp. 180 °C. Pečeno tijesto izvaditi iz pećnice i papir s mahunarkama ukloniti.

Za drugo tijesto: Mahunu vanilije po dužini zarezati i nožem ostrugati srž. Svježi sir, jaje, šećer, srž vanilije, grožđice, 13 dag kuhanog pudinga i fino naribanu koricu od 1 limuna dobro izmiješati. Staviti na pečeno tijesto i glatko izravnati.

Za treće tijesto: Žumanjke zajedno s maslacem i šećerom pjenasto izmiješati. Preostali kuhani puding (37 dag) postepeno dodavati žumanjcima, miješajući. Bjelanjke čvrsto izraditi, dodati masi od žumanjaka i metlicom za snijeg lagano umiješati. Tijesto od jaja izliti na tijesto od sira, posuti štapićima ili listićima badema te staviti peći oko 1 sat na temp.180 °C. Kolač mora biti svijetao odozgo, odnosno ako počne dobivati pretamnu boju, prekriti ga papirom za pečenje. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi. Prije serviranja kolač narezati i obilno posuti šećerom u prahu.