tako fino

Savršena ljetna slastica: Galette od sočnih bresaka i kreme od badema jedan je od onih kolača čija kriška se ne odbija

29.06.2021 u 11:42

Bionic
Reading

Ovaj kolač zahtijeva malo dulju pripremu no njegov okus već kod prvog zalogaja uvjerit će vas da se uloženi trud isplati. Neodoljiv spoj sočnih bresaka s ukusnom kremom od badema upakiran u hrskavo tijesto kombinacija je kojoj rijetko tko može odoljeti

Ljetna sezona voća donosi i sjajne recepte koji tako pašu u vruće dane. Savršen nakon ručka, ili uz popodnevnu kavu u ugodnom hladu u vrtu, ova slastica jedan je od onih kolača čija kriška se ne odbija. Hrskavo i ukusno tijesto premazano je neodoljivim frangipanom, odnosno kremom od badema, te napunjeno sočnim i slatkim breskvama. Navedeni sastojci dovoljni su za dvije galette, a krema od badema odlično se nadopunjuje sa svježim voćem.

Potrebni sastojci za tijesto:

  • 315 g brašna
  • 2 žlice šećera
  • ½ žličice kuhinjske soli
  • 230 g maslaca
  • 120 ml hladne vode, plus dvije žlice sa strane

Potrebni sastojci za frangipane:

  • 110 g paste od badema
  • 50 g šećera
  • 60 g maslaca, sobne temperature
  • 1 žlica ruma
  • 1 jaje
  • 700 g svježih bresaka, narezanih na debljinu od 1,5 centimetara
  • 2 žlice maslaca, rastopljenog
  • 2 žlice
  • 480 ml sladoleda od vanilije

Postupak za pripremu tijesta:

Pomiješajte brašno, šećer i sol. Narežite maslac na komadiće u brašno i stražnjom stranom vilice ili rezačem za tijesto umiješajte maslac u smjesu brašna dok maslac ne bude u skroz sitnim komadićima. Dodajte hladnu vodu nastavite miješati vilicom dok se smjesa ne sjedini i formira u kompaktnu masu. Po potrebi dodajte još ledene vode, jednu po žlicu. Nježno oblikujte tijesto u kuglu i podijelite na dva jednaka dijela. Svaki komad zasebno oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak.

Postupak za pripremu frangipanea:

U zdjeli miksera pomiješajte pastu od badema, šećer i maslac sobne temperature. Miješajte mikserom sve dok se smjesta ne sjedini. Zatim dodajte rum i jaje te tucite dok ne postane skroz glatko ili dok ne ostanu samo male grudice. Nakon toga ostavite po strani.

Slaganje kolača: Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu kuglu tijesta u krug promjera otprilike 25 cm. Po potrebi dodajte brašno kako biste spriječili lijepljenje. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje, zatim stavite razvaljano tijesto. Nakon toga tijesto u kalupu stavite u hladnjak na 10 minuta.

Žlicom na sredinu razvaljanog tijesta u kalupu nanesite pripremljeni frangipane. Lagano razmazujte prema rubovima, ostavljajući oko 5 centimetra od ruba prazno. Polovicu narezanih breskvi rasporedite u koncentrične krugove preko stavljenog frangipana.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Kolač završite preklapanjem praznih rubova prema sredini kolača. Tako složen galette ponovno ohladite u hladnjaku oko 10 minuta. Nakon toga cijeli kolač premažite tijesto s jednom žlicom rastopljenog maslaca i pospite jednom žlicom šećera. Stavite u pećnicu na 35-45 minuta ili dok kora ne dobije zlatnu boju.

Ponovite isti postupak s preostalim tijestom. frangipanom, breskvama, maslacem i šećerom.

Kada je galette gotov, ostavite da se pet minuta ohladi na pladnju, a nakon toga maknite papir za pečenje i premjestite ga na rešetku za hlađenje. Prije rezanja ostavite da se ohladi još 20 minuta prije rezanja te poslužite uz sladoled od vanilije.