JEDNOSTAVNO I POVOLJNO

Savršen recept za rižoto s parmezanom

30.01.2014 u 13:01

Bionic
Reading

Rižu bismo trebali češće jesti jer osim što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, ne deblja

Nadahnuta jela s rižom, od rižota, pilava, paelja i azijskih specijaliteta do slastica, sve to možete pronaći u kuharici 200 rižota i jela od riže u izdanju Profila

Potrebni sastojci za 4 osobe:


Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta

1 l pilećeg temeljca
2 žlice maslinova ulja
2 ljutike, sitno nasjeckane
200 g riže za rižoto
50 ml suhog bijelog vina
20 g maslaca, u kockicama
40 g parmezana, svježe naribanog
sitno nasjeckan peršin, za ukrašavanje


Priprema

Zagrijte pileći temeljac. U tavi s teškim dnom zagrijte maslinovo ulje. Ubacite ljutiku i lagano pržite 2 minute, dok ne omekša. Uspite rižu i miješajte kuhačom nekoliko minuta, dok sva riža ne bude nauljena, pa ulijte bijelo vino i nastavite miješati.

Ulijte u tavu zaimaču pilećeg temeljca. Neka riža upije tekućinu, a zatim ulijte još jednu. Nastavite dolijevati ostatak vrućeg temeljca malo-pomalo uz miješanje, ali svaki put pričekajte da se prethodno uliveni temeljac potpuno upije.

Sklonite rižu s vatre pa dodajte kockice hladnog maslaca i naribani parmezan. Prije nego što ih snažno umiješate, ostavite da sve kratko odstoji. Riža će postati kremasta. Pospite nasjeckanim peršinovim listom i odmah poslužite.

Za crveni rižoto umjesto pilećeg zagrijte litru povrtnog temeljca. Umjesto bijele, uzmite 200 g crvene riže camargue i dalje kuhajte kako je opisano. Poslužite pokapano uljem aromatiziranim peršinom. To ćete ulje pripremiti tako da 50 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja pomiješate s žličice octa od šerija (ili suhog crnog vina), 2 žlice sitno nasjeckanog peršina i smrvljenim češnjem češnjaka, solju i paprom.