A ISTOG OKUSA

Sastojci uz koje će svaki recept bit će zdraviji

12.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Ponekad doslovno pridržavanje recepta uopće nije poželjno, pogotovo ako se radi o zdravijim varijantama istoga jela. Stoga se ne bojte učiniti male promjene koje neće promijeniti okus jela, ali će ga učiniti znatno zdravijim

U određenim receptima izbjegavanje doslovnog slijeđenja uputa je itekako poželjno, posebice ako se radi o zdravijim varijantama. Slijedi sedam sjajnih načina da omiljene recepte učinite zdravijima, a bez da im pokvarite okus.

Umjesto krušnih mrvica – zobene pahuljice
Kupljene krušne mrvice nerijetko mogu imati visoke udjele natrija, pa ih je vrlo zgodno zamijeniti zobenim pahuljicama koje vrlo spretno oponašaju strukturu krušnih mrvica, ali i pomažu snižavanju razine kolesterola. Zobene pahuljice odlično će poslužiti za posipanje složenaca ili kao sastojak u mesnoj štruci, piše goodhousekeeping.com

Umjesto slanine – dimljena mljevena paprika
Prstohvat dimljene crvene paprike na pečenim jajima, prokulicama ili pak u juhi od graška, savršeno će oponašati okus slanine, ali bez dodatnih kalorija i masti.

Umjesto soli – sokovi citrusa
Umjesto da pred kraj kuhanja jelo začinite solju, to učinite citrusnim sokom. Naime, svega nekoliko kapi citrusa jelu će dati posebnu aromu, a izbjeći ćete štetan natrij koji se nalazi u soli. Naviknite se soljenku što češće zamijeniti kriškama limuna ili limete kada jedete piletinu, ribu, rižu ili jela od povrća.

Umjesto maslaca – avokado
Tanki namaz pirea od avokada je sjajan i jako ukusan dodatak u sendviču, a istodobno ćete u organizam unijeti i do 75 kalorija manje po žlici.

Umjesto ulja – jabuka
Polovicu potrebne količine ulja zamijenite naribanom jabukom kako biste smanjili kalorije u kolačima, muffinima i zaslađenom kruhu. Jabuka je također sjajno iskoristiva i u receptima za browniese i drugim čokoladnim kolačima.

Umjesto bijelog brašna – integralno brašno
U receptima polovicu bijelog brašna zamijenite integralnim, na taj način dobiti ćete znatno zdravije jelo, a okusi se neće promijeniti ni pokvariti.

Mlaćenica – jogurt s manjim udjelom masnoće
Umjesto mlaćenice koristite jednaku potrebnu količinu jogurta s manjim udjelom masnoće kako biste u jelima smanjili udjel zasićenih masti i natrija. Kiselo vrhnje u jelima koja se ne kuhaju, poput kremastih juha i gustih umaka, također se može zamijeniti grčkim jogurtom.