MODNI FAVORIT

Šarmantno i slatko: Vječni modni uzorak ovoga ljeta najpoželjniji je na haljinama

09.07.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Iako su ga u popularnosti dostigli neki drugi modni uzorci, vichy ili, kako ga još nazivaju, gingham uzorak i dalje je prisutan na modnoj sceni, a sudeći po aktualnoj ponudi na policama high street trgovina ove je sežone najpoželjniji u formi haljina

Nakon što je dugo vremena bivao na modnim marginama, takozvani vichy uzorak u proljeće i ljeto 2018. godine ponovno je isplivao na površinu postavši jedan od najpopularnijih uzoraka sezone koji se uvijek iznova pojavljuje na modnoj sceni.

Povijesno gledajući, smatra se kako je vichy uzorak u Europu došao poput većine tkanine kolonijalnom trgovinom u 17. stoljeću, točnije zahvaljujući Istočnoindijskoj kompaniji. Naziv gingham vjeruje se da je potekao od malezijskog izraza genggang (prugasti), a Englezi se smatraju pionirima u njegovom isticanju na pamučnoj ili lanenoj tkanini. S druge strane, u Njemačkoj se vjeruje kako je ovaj prepoznatljivi uzorak populariziran zahvaljujući tradicionalnim bavarskim haljinama, dok Francuzi vjeruju kako je potekao iz njihove pokrajine Vichy.

Ono s čime se brojni modni povjesničari slažu je činjenica da su dvije holivudske figure utrle put popularnosti takozvanih piknik haljina ukrašenih vichy, odnosno uzorkom gingham.

U prvom redu riječ je o slavnoj Judy Garland i danas kultnoj haljini s plavim uzorkom gingham u kojoj se kao 17- godišnjakinja godine 1939. pojavila u filmu 'Čarobnjak iz Oza', a gotovo dvadeset godina kasnije, novoj popularnosti haljina uzorka gingham kumovala je slavna francuska glumica Brigitte Bardot u čijoj se ružičastoj inačici 1959. godine udala za kolegu Jacquesa Charriera.

Sitni kvadratići obično na bijeloj podlozi bez sumnje su bezvremenski uzorak koji najčešće dolazi u crno-bijeloj, plavo-bijeloj ili crvenoj varijanti, a unazad nekoliko godina svi su zavoljeli ovaj zaboravljeni uzorak, a ove sezone najpoželjniji u formi različitih, trendovskih silueta haljina.

Gingham haljine s polica high street trgovina