ISTRAŽIVANJE

Samokontrola u djetinjstvu ključna za uspjeh u životu

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 26.01.2011 09:58
  • Objavljeno 26.01.2011 u 08:38
Dijete plače

Dijete plače

Izvor: sxc.hu / Autor: www.sxc.hu

Zanimljivo istraživanje na Novom Zelandu na ljudima od tri do 32 godine starosti pokazalo je da bez obzira na inteligenciju, edukaciju, socijalni status, na uspjeh u životu najviše utječe činjenica jesmo li se kao djeca znali svladavati

Naime, pokazalo se da djeca koja su se s tri godine znala bolje svladavati, odnosno imala su bolju koncentraciju, željela su dijeliti igračke s drugima te nisu padala u trans od plača ako nisu u centru pažnje ili ako nisu dobila što su željela, kasnije u životu su uspješnija, imaju bolje zdravlje i bolje zarađuju.

Djeca koja su s tri godine bila izrazito loše koncentracije, puno su plakala kada nije po njihovome ili kada nisu u centru pažnje te nisu željela dijeliti igračke s drugima, kasnije, kao 32-godišnjaci, češće su pušila cigarete, konzumirala alkohol i drogu te postajala nezaposleni ili samohrani roditelji. Nadalje, ova su djeca kao odrasli u životu češće imala bolesti zubnog mesa, češće su bila pretila te su češće oblijevali od seksualno prenosivih bolesti.

'Samokontrola je jako bitna u životu. Nikada ne znate što će se dogoditi i zato samokontrola uvijek pomogne umjesto da se uskače u kratkotrajna zadovoljstva ili se nerviramo zbog nečega što nije tako važno. Svi imamo određeni prag samokontrole, ali kod nekih je on vrlo, vrlo visok, dok je kod drugih vrlo nizak, a pokazalo se da upravo to igra veliku ulogu u tome koliko ćemo uspješni biti u životu', zaključio je Terrie Moffitt koji je vodio ovu studiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi