MIRISNA MARINADA

Salata od creskog janjećeg filea

29.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

U izdanju Profila izašla je kuharica Christiana Cabaliera, 'Bistro Apetit', koju slobodno možemo nazvati primijenjenom gastronomskom umjetnošću. Svakodnevno u potrazi za najboljim osnovnim namirnicama igrajući se njihovim teksturama i ističući im okuse uz dodatke koji se u prvi trenutak mogu činiti nespojivima, Cabalier ih na kraju prezentira kao na slikarskom platnu

Na kraju kuharice objavljeni su provjereni temeljni recepti kao početak mnogih opisanih jela, kao i kulinarski pojmovi s kojima ćete se susresti. Nesumnjivo je riječ o kuharici koja će nam omogućiti da se, uživajući u pripremi jela, i za vlastitim stolom osjećamo kao gosti vrhunskoga restorana, ali će i nadahnuti mnoge mlade kuhare.

Potrebni sastojci za 4 osobe:

creski janjeći file, 4 komada
zelene šparoge, 16 komada
(u proljeće možete koristiti 32 divlje
šparoge, koje se ne režu)
sjemenke bundeve, 100 g
blanširani bademi, 50 g
krušne mrvice, 4 žlice
jogurt, 250 ml
limun, 1
majčina dušica, 4 svježe grančice
ekstradjevičansko maslinovo ulje, 10 žlica
ulje s aromom dima, ½ žličice
šećer, prstohvat
dimljena sol, prstohvat
sol i bijeli papar
coulis od pečene paprike, 4 žlice, po želji

Priprema

Zelene šparoge blanširajte u vodi (vidi kulinarske pojmove) kojoj ste dodali malo soli i sok od ½ limuna. Potom ih nakratko
stavite u ledenu vodu i izvadite. Narežite ih dijagonalno na četiri podjednaka komada i marinirajte u dvije žlice maslinova ulja, soku od ½ limuna, soli, papru i prstohvatu šećera.

Jogurt smiksajte s uljem s aromom dima, prstohvatom dimljene soli i 4 žlice maslinova ulja.

Očistite janjeći file, marinirajte ga majčinom dušicom i 4 žlice maslinova ulja, začinite solju i paprom pa kratko zapržite u vrućoj tavi. Nakon toga zapecite ga 4 minute u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Izvadite meso i ostavite da se odmori.

Krupno nasjeckajte sjemenke bundeve i bademe pa ih pomiješajte s krušnim mrvicama i pržite nekoliko minuta u tavi u
kojoj se pekla janjetina.

Prijedlog za serviranje: na tanjur posložite komadiće mariniranih šparoga i pokapajte ih začinjenim jogurtom. Na to stavite janjeći file pa pospite mješavinom sjemenki bundeve, badema i mrvica. Po želji kistom nanesite coulis od paprike.