POD UTJECAJEM SCIJENTOLOGIJE

Sablasne tajne iz života Toma Cruisea i Katie Holmes

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.07.2012 11:56
  • Objavljeno 03.07.2012 u 11:56
Tom Cruise i Katie Holmes na premijeri (3)

Tom Cruise i Katie Holmes na premijeri (3)

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: pixsell

Tom Cruise planirao je poslati njihovu šestogodišnju kćer Suri u fanatičnu i strogu organizaciju Sea Org koja poučava najvišu razinu scijentologije. Ta indoktrinacija užasnula je Katie koja je angažirala najbolje odvjetnike u procesu koji će, čini se, biti holivudska brakorazvodna parnica stoljeća

Strah da će Tom Cruise njihovu kćer Suri uključiti u strogu scijentološku organizaciju bio te glavni motiv zahtjeva za razvod koji je uložila Katie Holmes. Glumica je navodno uvjerena da je njezin suprug planirao poslati šestogodišnju Suri u

kamp Sea Organisation, rigidni savez scijentologa koji je osnovao 1968. pisac SF romana i utemeljitelj crkve L. Ron Hubbard. Sea Org je mjesto gdje se uči najviša razina scijentologije u koju mogu ući i djeca starija od pet godina bez pratnje roditelja.

Ta ja organizacija često opisivana kao strogi kamp, a nekoliko poznatih scijentologa (uključujući i oskarovca Paula Haggisa) otvoreno je ustalo protiv rigidnog, gotovo vojnog režima koji se tamo provodi.

Sea Org djeluje po načelu dobrovoljnih predstavnika koji kao ambasadori šire etiku scijentologije na planetu, a stranica TMZ tvrdi da je Cruise njezin veliki obožavatelj. Katie i Tom su se posvađali oko Surine indoktrinacije u scijentološkoj crkvii, a kap koja je prelila čašu bio je Surin ulazak u Sea Org.

Cruise je na velikim scijentološkom brodu The Freewinds slavio svoj rođendan 2004. Posadu broda i osoblje čine članovi crkve i na njemu se poučava najviša razina scijentologije. Kad su Holmes i Cruise počeli hodati 2005., s broda je prebačena ugledna scijentologinja Jessica Rodriguez koja je Katie poučavala nauku te crkve.

pixsell

pixsell

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: pixsell

Jedini način da spasi Suri od toga da bude predana u ruke fanatičnim učiteljima scijentologe u Sea Orgu bilo je da podnese zahtjev za razvod i traži isključivo skrbništvo.
Tomov fanatizam prema tajanstvenoj scijentološkoj crkvi bit će, očito, predmetom sudske bitke. 'Njezini će odvjetnici scijentološku crkvu staviti u samo središte brakorazvodne parnice', rekao je Mike Paul, ugledni savjetnik slavnih osoba za krizni menadžment u sudskim predmetima. 'Srce ovog procesa bit će zapravo bitka za dušu njihove kćeri Suri.'
Suri je došla u godine kada djeca iz scijentoloških obitelji započinju indoktrinacijski proces, koji uključuje svojevrsnu reviziju u kojoj djecu spajaju na detektor laži pod nazivom e-metar, pred kojim moraju priznati svoje najdublje i najmračnije tajne članovima sekte.

Katie je počela pokazivati sve veći skepticizam, ako ne i strah, prema kultu. Najprije je bila vrlo poslušna novopridošla članica crkve. Par je imao raskošno scijentološko vjenčanje u Rimu u studenom 2006., na kojoj je vođa crkve David Miscavige bio Cruiseov kum. Šest mjeseci ranije, Katie je rodila Suri, a kružile su glasine da je morala proći kroz 'tihi porođaj', jer scijentolozi inzistiraju na tome da majke ne viču tijekom porođaja kako bi bebe bile rođene u mirnom okruženju.

Ako netko misli da su takve priče samo šareni mitovi, Kelly Preston, supruga još jednog slavnog scientologa Johna Travolte, javno je priznala da je prošla kroz 'tihi porođaj' rađajući 2010. sina Benjamina.

No već nakon godinu dana Tom i Katie naišli su na prvu prepreku, jer se Katie pobunila zbog utjecaja i kontrole crkve nad svakim segmentom života. Godine 2007., tražila je da se smijeni njezina duhovna voditeljica Jessica Rodriguez, koja ju je pratila 24 sata dnevno, sedam dana tjedno te sjedila na svim intervjuima koje je davala o braku. Nakon toga je neposlušna Katie morala otići na tečaj u scijentološki kamp u kojem svoju vjeru učvršćuju oni koji imaju neke dvojbe oko vjere. Tamo se koriste čudne metode discipliniranja neposlušnih članova: polaznicima se reducira broj sati sna, hrana te prolaze kroz čišćenje tijela napitkom od vinskog octa, kalcija i magnezija. Moraju proći kroz detektor laži i intenzivnu reviziju čišćenja uma od engrama, kako scijentolozi nazivaju bolna iskustava koja blokiraju duhovni rast.  

Cruiseovi pokušaji da uvjeri svoju mnogo mlađu suprugu da se u potpunosti podredi učenjima crkve često su nailazili na njezin otpor.
Godine 2008., dvije najutjecajnije figure u Tomovu okruženju, njegova majka Mary Lee i sestra Cass - obje pobožne scijentologinje – uselile su se u stan u blizini Kateie i Toma te navodno u tajnosti uhodile Katie. Pouzdani izvori govore i da je bilo napetosti između slavnog glumca i Katienih roditelja katolikamajke Kathy i oca Martina, odvjetnika od kojeg je navodno i tražila savjet oko razvoda.

Tom je počeo kontrolirati njezin odabir uloga, a inzistirao je da ostane blijeda tena kao što je tražio od bivše supruge Nicole Kidman.
Potiho je također Cruiseova obitelj, osobito njegova sestra Cass, koja kod kuće školuje Isabellu (19) i 17-godišnjeg Connora, djecu koju je glumac usvojio s Nicole Kidman, počela sve više utjecati na odgoj Suri, pogotovo u vrijeme koje je provodila s ocem.
Inače, Nicole Kidman krivila je scijentološku indoktrinaciju za loš odnos sa svojom djecom nakon razvoda s Tomom 2001. Katie Holmes ne planira prolaziti istu sudbinu sa Suri.

Čini se da će igrati oštro, jer je angažirala odvjetnika Allana Mayefskyog, poznatog po tome što je dobio neke od najzamršenijih brakorazvodnih parnica.

Tom, koji sutra slavi 50. rođendan, trebat će se čini se pripremiti na bitku svog života.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!