RAZVOJ GOVORNIH VJEŠTINA

S djecom je bolje razgovarati nego im čitati priče

  • Autor: K. Z.
  • Zadnja izmjena 01.07.2009 11:33
  • Objavljeno 01.07.2009 u 11:00
majka dijete mama beba

majka dijete mama beba

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Iako se godinama smatralo da čitanje priča obogaćuje jezik djece, pokazalo se da je ipak bolje razgovarati s njima, čak i ako djeca još ne znaju nijednu riječ

Čitanje priča djeci prije spavanja nije toliko učinkovito kao razgovaranje s njima. Ako želite da vaše dijete što prije i bolje nauči jezik, razgovarajte s njim, savjetuju znanstvenici.

Najnovije istraživanje je pokazalo da je uključivanje djece u razgovor puno bolje za razvijanje njihovih govornih sposobnosti nego čitanje priča prije spavanja, i to za čak šest puta. Iako dijete možda ne zna reći nijednu riječ, ipak će odgovoriti i sudjelovati u razgovoru na način koji trenutno zna, a to će pomoći razvijanju njegovih jezičnih vještina.

U istraživanju se navodi da je čitanje priča za laku noć zapravo monolog odraslih koji slabo utječe na razvoj govora kod djece. Sličan učinak ima i gledanje televizije, pa se preporučuje razgovor s djecom. Desetljećima su roditelji djeci čitali priče prije spavanja najčešće kako bi im pomogli da zaspu, ali i da razviju s njima bliskost. Liječnici su godinama govorili da čitanje priča pomaže djeci da razviju svoj jezik, ali sada se pokazalo da je razgovor puno bolji.

Tijekom istraživanja znanstvenici su pratili 275 obitelji s djecom do četiri godine starosti. Nakon što su promatrali roditeljsku komunikaciju s djecom, stručnjaci su testirali djecu kako bi utvrdili njihove govorne sposobnosti. Pokazalo se da djeca s kojima su roditelji razgovarali imaju znatno bogatiji vokabular od djece kojima su čitane priče.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi