MANJE JE VIŠE

Rumenilo - tajno oružje tvoje ljepote

06.12.2008 u 16:49

Bionic
Reading

Iako mnoge cure nerado koriste rumenilo, uz samo par znalački nanesenih poteza lice će s njime dobiti novi sjaj.

Stilovi šminkanja ove zime nalažu veliki povratak rumenila, koje se savršeno uklapa u modnu priču tamnijih boja odjeće pojačavajući tako izražajnost lica.
Obrazi manekenki viđeni na modnim revijama za ovogodišnju kolekciju jesen/zima bili su nježno osjenčani i kombinirani s usnama u neutralnijim bojama.

Iako mnogi misle kako tu nema puno mudrovanja i da se ne može puno pogriješiti, bitno je podsjetiti na neka pravila pri korištenju rumenila.

Ako pretjeraš s količinom rumenila ili ga krivo staviš, umjesto željenog svježeg i mladalačkog looka, postignut ćeš kontraefekt. Prema riječima poznate make-up artistice Bobbi Brown, dvije su najvažnije stvari prilikom korištenja rumenila - 'laka ruka' (odnosno nježni potezi) i velika četka za nanošenje. Osim toga, Brown smatra da žene tamnijeg tena trebaju i više rumenila, odnosno što je ten tamniji zahtijeva i više rumenila.

1. Za stavljanje rumenila uvijek koristi široku, mekanu četku. Ona koja obično dolazi u pakiranju s rumenilom najčešće nije prikladna za nanošenje rumenila. Prekruta je i premala da bi se postigao prirodan izgled koji svi priželjkujemo, a ne tzv. efekt klauna s prenaglašenim crvenilom na obrazima.

2. Rumenilo ima zadatak naglasiti oblik lica, pa možeš naglasiti konture obraza te istaknuti ili ublažiti jagodice.

3. Prije nanošenja, široko se nasmij pred ogledalom i zapamti mjesto gdje obraz poprima okrugli oblik. Taj podignuti dio obraza je najbolje mjesto za nanošenje rumenila ako želiš izgledati prirodno, jer ćeš se zarumeniti upravo na tom dijelu lica.

4. Stavi četku u rumenilo u prahu, otresi višak i lagano ga nanesi od jagodice prema ušima koristeći kratke vertikalne pokrete gore dolje, formirajući trokut ili oblik kapi. Uvijek radi pokrete četkom u istom smjeru. Ako imaš kremasto rumenilo, nanesi ga prstima.

5. Važno je naglasiti da se nikako ne smije vidjeti prijelaz, stoga ujednači rumenilo i odstrani višak maramicom ili lagano prekrij puderom u prahu.

6. Mnogi vizažisti savjetuju da, ako se osjećaš umorno i iscrpljeno, naneseš malo rumenila na čelo, uz rub kose ili iznad obrva, ovisno koji dio želiš naglasiti, no naravno, oprezno s količinom!

Najbolja nijansa rumenila nije samo ona trenutačno najmodernija, već ona koja najbolje pristaje tvome tenu. Tako, na primjer, ružičasta nikako ne pristaje maslinastoj koži. Ako si crnokosa biraj jake tonove poput tamnoljubičaste ili nijanse tamnije marelice.

Korisni savjeti

Izbor nijansi rumenila i teksture također su vrlo važni za odabir idealnog rumenila.
Najbolje rješenje su pakiranja s dvije boje rumenila jer je tako možeš najbolje iznijansirati i pronaći optimalnu nijansu.

Tamnim nijansama vizualno smanjujemo površinu, a svijetlim ističemo.
Ako je tvoj ten svjetliji, koristi nijanse ružičastog rumenila.
Imaš li svijetao ten s primjesama žućkaste, odluči se za rumenilo boje breskve te nijanse narančaste boje.
Maslinastom tenu će najbolje pristajati smećkaste nijanse rumenila.

Rumenilo u prahu bolji je izbor ako je tvoje koža lica masnog i mješovitog tipu kože, dok je za suhu kožu najbolje rješenje rumenilo u kremi.

Rumenilo i oblik lica

Dugo lice - ako imaš dugo lice, nanesi svijetlo rumenilo na rubove čela i jagodice vodoravnim potezima četkice, a na sredinu čela i na bradu nanesi prozračni sloj tamnijeg rumenila.

Okruglo lice - osjenčaj rubove obraza, odmah ispod jagodica, pokretima od ruba prema sredini.

Četvrtasto lice - nanesi uz viličnu kost tamno rumenilo, potezima prema licu, ali pritom izbjegavaj bradu. Na bradu kružnim pokretima nanesi svjetliju nijansu.