NE PROPUSTITE

Romantična i očaravajuća Slovenija koju morate doživjeti

11.02.2014 u 12:05

  • +37

Putovanje kroz Sloveniju

Izvor: Promo fotografije / Autor: Skijalište Krvavec

Bionic
Reading

Priča o Sloveniji priča je o gostoljubivosti, srdačnosti, predivnim skijalištima, ljekovitim termama, vrhunskoj gastronomiji, ljubavi, snažnim ženama i velikim grofovima. Priča o Sloveniji i putovanju u susjednu nam državu iskustvo je koje morate iskusiti iz prve ruke

Zlati grič

Slovenska vina itekako su na cijeni, a iz prve ruke o kvaliteti se možete uvjeriti na prekrasnom imanju Škalce i vinogradima Zlati grič koja su impresivna zimi pod snijegom, kao i kada se zelene u proljeće. Posebnost Zlatog griča je i igralište za golf koje se nalazi nasred vinograda, a predstavlja predivan ambijent za vjenčanja, odmor ali i druge događaje koje ne želite zaboraviti. Na 80 hektara proizvode se izabrane sorte vina, a spoj prirode, povijesti, domaćih vina i jedinstvene apartmanske ponude s pogledom na vinograd oduševit će najzahtjevnije goste. Impresivni podrumi, financirani dijelom iz EU fondova svjedoče kako ljubav, poduzetništvo i prava ideja prerastu u jednu poslovno-turistički uspješnu vinsku priču.

Već na prvi pogled, uređena, pitoma i nadasve srdačna zemlja koja, osim prirodnih ljepota, skijališta Rogla, Krvavec, Termi Zreče, vrhunskih vina iz Zlatog griča, predivnog Celja i njegovih moćnih žena, do suvremenom čovjeku pomalo neshvatljive priče o monasima kartuzijancima, svoje pravo blago krije u predivnim ljudima.

A na putovanju Slovenijom sve to naprosto morate iskusiti.

Prva destinacija Celjegrad koji je strelovito napredovao nakon dolaska željeznice, romantičan, po mjeri čovjeka, ponosan na svoju povijest i celjske grofove, moćne vladare koji su se njegovim trgom, prema nekim zapisima, šetali još od 1130. Grad koji se ponosi moćnim i povijesno važnim ženama poput Alme, žene koja je u devet godina s pisaćom mašinom obišla svijet zarađujući svojim zanimljivim i slikovitim reportažama.

Od nadasve simpatičnih turističkih vodiča čut ćete i priču o još jednoj važnoj ženi, Sofiji Hess koja je godinama bila 'bliska prijateljica' Alfreda Nobela. Nije zanemariva ni Elizabeta Frankopan žena grofa Fridrika II. Celjskog. Uz pomoć veza i te ljubavi, celjski grofovi došli su do mora, točnije Krka. Celje je inače grad povijesti i moderne atmosfere. Šetnja trećim po veličini gradom u Sloveniji jest kao šetnja vremenskim strojem. Osim što ima jedinstven primjer u Europi očuvanog rimskog puta, očarat će vas i zamak, Stari grad Celje, ali i sinergija umjetnika i grada.


Naime, gradske vlasti dio svojih prostorija, koje su u samom centru grada zjapile prazne, za jedan euro godišnje dale su umjetnicima na korištenje. Taj kutak umjetnosti smješten u samom srcu grada krije galerije, ateljee i pravi je rasadnik glazbenih i umjetničkih talenata i centar kulturnih događanja.

U samom centru Celja nalazi se i trgovački lanac City Center, koji također svojim aktivnostima odudara od drugih sličnih shopping destinacija. Iznimno socijalno osjetljiv brine i skuplja novac za najpotrebnije ali svojim kupcima pruža, osim primarne usluge, nudi i fantastične modne doživljaje, za najmlađe organizira predstave, a za gurmane nudi fantastičan gastro kutak. Uskoro, točnije u ožujku City Center slavi rođendan i za sve svoje kupce i vip uzvanike, priprema pravi rođendanski tulum s modnim revijama, popustima i drugim atrakcijama.

No ono s čim će vas Slovenija definitivno osvojiti i ostaviti bez daha su vrhunska skijališta koja nude aktivan i hedonistički odmor uz bogatu ponudu bazena, sauna i raznih masaža. Zbog svega toga, oduševit će vas skijalište Krvavec i Rogla.

Skijalište Krvavec, udaljeno 25 km od Ljubljane, ima 30 kilometara uređenih staza, a nalazi se na visini od 1.450 do 1.971 metara. Nudi sjajne uvjete za skijanje na prirodnom i umjetnom snijegu, a staze su različite zahtjevnosti te su idealne i za rekreativce i za iskusne skijaše. Velika atrakcija u tom predivnom skijalištu je i Eskimsko selou čijimigluima možete popiti piće te doživjeti pravi snježni ugođaj. Osim toga, Krvavec se može pohvaliti jednim jedinstvenim projektom. Organizacijom večera u gondolama žičare, koje su zbilja spoj originalnosti, romantike i pravi vizualno-gastronomski užitak. Ljubaznoosoblje i vrhunska gastronomija te brojne popratne aktivnosti poputavanturističkog parka, trčanja na skijama, poligona za početnike, dječjeg igrališta jamče da ćete opet doći na Krvavec.

Skijalište Rogla pak oduševit će  noćnim skijanjem, boardanjem, free style skijanju, ali i adrenalinskom sanjkanju na takozvanom Zlodejevo (što bi u prijevodu značilo 'kao od samog vraga') uživat ćete u pravom adrenalinskom užitku. Nakon svih užitaka koje nudi predivna Rogla, slijedi užitak u hotelima Planja i Rogla, povezanih zajedničkom recepcijom, gdje vas čekaju bazeni, saune, raznolika ponuda masaža i kupke u dvoje. U sklopu su i velika sportska dvorana, koja nudi mogućnost igranja košarke, rukometa, tenisa odbojke, badmintona.

Hedoniste će pak oduševiti ljekovite Terme Zreče, predivan wellness & spa resort, koji nudi smještaj i za najzahtjevnije goste. Sastoji se od hotela Atrij, hotela Vital i Vile terme Zreče. U odlično opremljenom sauna selu, bazenima za mališane i odrasle te bogatom ponudom masaža, posebnost Termi Zreče je, kao i kod Celja, sinergija s umjetnošću. Naime, u svom kompleksu organiziraju male likovne kolonije za umjetnike kojima nude gratis smještaj, a oni na određenu temu stvaraju umjetnička djela koja se potom ostavljaju hotelu, a dio ide na aukciju te daljnje financiranje mladih umjetnika. Odličan projekt koji radi u svrhu promicanja umjetnosti i oplemenjivanja hotela pravim umjetničkim djelima u kojima potom uživaju brojni posjetitelji.

Na putovanju Slovenijom nikako ne smijete propustiti posjet najstarijoj kovačnici Ošlakovoj kovačiji, nastaloj oko 1770. godine, a koja čuva sjećanje na stare zanate te nostalgično vraća u nekadašnju seljačku svakodnevicu koja se neminovno povlači pred modernim društvom. Ošlakova kovačija čuva duh starog vremena, baš kao i najstarija gostionica u Sloveniji, Gastuž, nastala oko 1160. godine. Gostionica je to postavljena izvan samostanskih zidina, Žičke kartuzije, impresivne povijesti koja vas vraća u davna, neka danas teško shvatljiva vremena. Naime, izgrađena je kako bi prihvaćala goste obližnjeg kartuzijanskog samostana u kojem su u 12. stoljeću živjeli monasi, kartuzijanci.

U gornjem dijelu samostana živjelo je 12 monaha koji su u tišini i po striktnim pravilima živjeli asketskim duhovnim životom. Njihov svakodnevni rad sastojao se od prevođenja i pisanja knjiga, molitve, meditacije. Bilo im je zabranjeno razgovarati, osim subotom i nedjeljom kada su dogovarali samo najnužnije praktične stvari potrebne za život u kartuziji. 

Samostan svjedoči o iznimnom duhovnom životu koji se sastoji od kontemplacije, a koji često u današnje vrijeme izaziva nepovjerenje. No red kartuzijanaca u Sloveniji još postoji, i to u Pleterju gdje u životu posvećenom Bogu i radu živi osam monaha. Na svijetu ih je pak četiristotinjak.