DOBRODOŠLA PRINOVA

Rodile se rode u Zagrebačkom ZOO-u

08.05.2015 u 15:35

Roda rodila

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zoološki vrt grada Zagreba

Bionic
Reading

Uoči Svjetskog dana ptica selica, u Zoološkom vrtu grada Zagreba izlegle su se dvije rode. Jedna od njih bit će uključena u veliki međunarodni projekt istraživanja bijelih roda

Ove su godine rode u Zoološkom vrtu grada Zagreba svile četiri gnijezda, a iz jednog su u četvrtak provirila dva ptića. Kao i svi mladunci roda koji na svijet dođu u Zoološkom vrtu, i ti će ptići kad ojačaju biti pušteni u Park prirode Lonjsko polje. Na jednog će tada biti stavljen lagan odašiljač pomoću kojeg će se moći pratiti njegovo kretanje. Dio je to zajedničkog projekta Zoološkog vrta i udruge SOS Stork kojim se prate rode na njihovu selidbenom putu.

I Zagrepčani će moći podržati ovaj projekt donacijama koje će se prikupljati u Zoološkom vrtu. Svjetski dan ptica selica obilježit će se u subotu i nedjelju, 9. i 10. svibnja od 11 do 18 sati. Prolazeći kroz dnevnik jedne rode posjetitelji će se upoznati s pticama, njihovim životom te čudesnim putovanjima roda na jug i natrag.


Zahvaljujući raznovrsnim edukativnim sadržajima djeca će moći saznati koje sve ptice selice žive u Hrvatskoj. Uz rode najpoznatije među njima su čaplje, lastavice, patke i labudovi. Udruga Biom posjetitelje će upoznati s radom ornitologa, pa će i sami dalekozorom moći promatrati maksimirske mlade rode i njihove roditelje.

Kreativnu podršku edukatorima Vrta prvi će put pružiti likovni odsjek Učiteljske akademije. On će mladim likovnim talentima predstaviti nekoliko neobičnih tehnika kojima mogu stvoriti svoja mala remek-djela nadahnuta pticama selicama.

Više o međunarodnom projektu istraživanja bijelih roda i drugim zanimljivostima vezanima uz ptice selice posjetitelji Zagrebačkog ZOO-a će moći doznati u subotu i nedjelju od 11 do 18 sati.