NEMA RAZLIKE

Riskiranju su sklone i žene, a ne samo muškarci!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.06.2011 11:14
  • Objavljeno 09.06.2011 u 10:45
tinejdžeri

tinejdžeri

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Iako su neka istraživanja pokazivala kako su muškarci spremniji riskirati u određenim situacijama, istraživanje na Sveučilištu Gothenburg u Švedskoj pokazalo je da nema razlike među spolovima kad treba riskirati

Margareta Bohlin koja radi doktorski rad na tom sveučilištu proučavala je ponašanje adolescenata u dobi od 15 do 20 godina. Iako su prijašnje studije došle do rezultata da su muškarci spremniji preuzimati rizik, njezino istraživanje pokazalo je da to nije slučaj u Švedskoj.

'Djevojke danas također imaju povećan utjecaj na sve sfere društvenog i javnog života i ponašaju se u skladu s tim', stoji u izvješću koje je napisala Bohlin. No žene puno bolje procjenjuju gdje je rizik i to odgovara tradicionalnoj podjeli spolova.

Bohlin je u intervjuima pokušavala i doznati koliko je dečkima teško pokazati da su ranjivi i osjetljivi. Saznala je tako da slušalice za uši koje štite od buke u diskotekama, prema njihovu mišljenju, koriste mlakonje.

'Nije kul reći da je muzika preglasna. Glasna glazba ih, kažu, podiže i nosi na neki drugi egzistencijalni nivo', objašnjava Bohlin.

'Kampanje koje mladima pružaju uvid u katastrofalne posljedice koje čak rezultiraju i smrću kod određenih situacija na njih uopće nemaju utjecaja. Djeca se na takva upozorenja samo isključe. Mislim da odrasli moraju shvatiti da preuzimanje rizika u određenim situacijama daje određeni značaj u adolescentskoj dobi', kaže Bohlin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi