NEVJEROJATNE PTICE

Rijetka vrana fantastično koristi oruđe

15.09.2016 u 13:18

Bionic
Reading

Jedna rijetka vrana (Corvus hawaiiensis) sjajna je u korištenju raznih predmeta kad rješava probleme

Dugi niz godina novokaledonijska vrana (Corvus moneduloides) bila je na glasu kao najpametnija ptica, no nedavno se pojavila još jedna vrana koja je oduševila znanstvenike svojim korištenjem oruđa pri rješavanju problema – havajska vrana (Corvus hawaiiensis)

Korištenje oruđa u svijetu ptica nije uobičajena situacija. Samo je nekoliko vrsta dobro u toj vještini. Novokaledonijska vrana također posjeduje sposobnost izrađivanja novih oruđa.


Znanstvenici još ne znaju kako su vrane razvile vještinu izrade i korištenja oruđa. Nažalost, havajska vrana u divljini je istrijebljena, no ljudi su održali vrstu na životu u raznim životinjskim rezervatima.

Postoje dokazi koji ukazuju na to da je sposobnost korištenja oruđa kod havajske vrane genetska jer je mladunci razvijaju bez učenja. Obje spomenute vrste vrana imale su slično prirodno stanište – slabo posjećivane tropske otoke – no nisu genetski blisko povezane, što upućuje na to da su nezavisno razvile svoje sposobnosti.

Bez obzira na tajne korijena vještina koje su vrane razvile, uvijek je oduševljavajuće vidjeti te ptice kako savladavaju složene probleme uz pomoć oruđa. Pogledajte!