POLITIČARI ILI UMJETNICI

Redoslijed rođenja zaista utječe na odabir karijere, a evo kako

12.04.2017 u 12:10

Bionic
Reading

Disney je u povodu Dana braće i sestara okupio istraživače koji su došli do saznanja kako redoslijed rođenja djeteta utječe na izbor budućeg zanimanja. Prvorođeni će postati astronauti i rock zvijezde, oni u sredini imaju najveće šanse postati autori i direktori, najmlađa djeca bit će skladatelji kad odrastu, a jedinci će najvjerojatnije odabrati umjetničko zanimanje

Brojna istraživanja već godinama pokazuju da redoslijed rođenja u obitelji utječe na izgradnju karaktera kod djece, no najnovije istraživanje potvrdilo je da to jesmo li prvorođenac, u sredini ili najmlađe dijete utječe na odabir našeg budućeg zanimanja.

Disney je pokrenuo istraživanje u povodu Dana braće i sestara (10. travnja) i posvetio ga sestrinskom odnosu Disneyjevih likova Elze i Anne animiranog filma 'Frozen'. Psihologinja Emma Kenny koja je s grupom istraživača vodila istraživanje potvrdila je teoriju da redoslijed rođenja utječe na izbor buduće karijere.

Da bi došao do ovih zaključaka, tim stručnjaka analizirao je 500 uspješnih poznatih osoba iz 11 različitih skupina zanimanja. Najupečatljivije saznanje povezano je s djecom koja se nalaze u sredini. Djeca sa starijom i mlađom braćom i/ili sestrama imaju 30 posto veće šanse imati direktorsku poziciju na svom budućem radnom mjestu, u odnosu na braću i sestre.

Istraživači tvrde da djeca koja se prema poretku rođenja nalaze u sredini imaju tendenciju boriti se za pažnju roditelja zbog čega razvijaju natjecateljske i diplomatske vještine te sposobnost prilagodbe. To im pomaže doći do viših pozicija na poslu koje uključuju taktično razmišljanje i sposobnost upravljanja.

Mark Zuckerberg, Lord Alan Sugar i Bill Gates jedni su od srednje djece s postignutim zavidnim karijerama te su jedni od najbogatijih ljudi na svijetu. Također, istraživanje je pokazalo da djeca rođena u sredini imaju 41 posto veće predispozicije postati olimpijci.

'Istraživanje je potvrdilo kako je redoslijed rođenja važan faktor u kasnijem izboru zanimanja. Postoji puno više tipičnih slučajeva koji ovo potvrđuju nego što postoji iznimaka', izjavila je za Independent psihologinja Emma Kenny koja je vodila istraživanje.

Zanimljiv podatak je taj da je većina astronauta prvorođenaca kao što su Buzz Aldrin i Neil Armstrong. Prvorođena djeca imaju najveće šanse izabrati zanimanje inženjera ili znanstvenika kao što su to odabrali Stephen Hawking i Tim Berners Lee.

Najmlađa djeca u obitelji poput Johanna Sebastiana Bacha i Mozarta imaju 50 posto veće vjerojatnosti izgraditi karijeru u klasičnoj glazbi, najvjerojatnije zbog svog 'osjetljivog i idealističkog gledanja na život', smatraju istraživači.

Što se tiče jedinaca, istraživanje pokazuje da djeca bez braće i sestara najčešće odabiru zanimanje umjetnika zbog 'perfekcionističkog i zrelog razmišljanja', objašnjavaju stručnjaci.

Prvorođena djeca:

  • Rock zvijezde – 48%
  • Astronauti – 50%
  • Znanstvenici i inženjeri – 37%
  • Reality zvijezde – 46%

Djeca u sredini:

  • Političari – 28%
  • Olimpijci – 34%
  • Direktori – 31%
  • Autori – 40%

Najmlađa djeca:

  • Skladatelji – 52%
  • Istraživači – 43%

Jedinci:

  • Umjetnici – 18%