KAO DA NIJE POVRĆE

Recepti zbog kojih ćete zavoljeti cvjetaču

15.02.2016 u 06:56

Bionic
Reading

Cvjetača mnogima ne spada među ukusno povrće zbog specifičnog okusa, ali uz malo začina i drugih ukusnih namirnica, iznenadit ćete se koliko ukusna može biti

Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka. Gotovo je bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata i općenito kalorija, a sadrži fitonutrijente.

Začinjena hrskava cvjetača

Tako ukusna cvjetača lako može zamijeniti pečeno meso. Očistite je i prepolovite. Zagrijte žlicu maslinova ulja na tavici pa prepržite cvjetaču tri do četiri minute dok malo ne potamni. Pospite mješavinom začina harissa i dodajte još malo maslinova ulja pa posolite. Po želji možete dodati pinjole i pržiti sve još 30 sekundi, a prije jela iscijedite limunov sok.

Pire od cvjetače

Umjesto krumpira, pire od cvjetače jedna je zdrava i vrlo ukusna inačica. Nakon što ga skuhate, dodajte malo maslinova ulja ili maslaca, pilećeg temeljca ako imate, vrhnja, prepečenog češnjaka, papra i soli pa sve dobro usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.

Podloga za pizzu

Umjesto klasičnog tijesta od brašna, pizza će biti puno zdravija ako napravite pizzu koja ima podlogu od cvjetače. Nakon pranja i rezanja na cvjetove, dodatno je usitnite u blenderu ili nožem ako imate vremena. Stavite u tanjur s malo vode pa skuhajte u mikrovalnoj, a ako nemate iskustva može i klasično kuhanje u slanoj vodi. Ocijedite i pustite da se malo ohladi. Pleh ili kalup namažite s malo maslaca ili koristite papir za pečenje. Utisnite cvjetaču, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih. Nakon 20 minuta izvadite iz pećnice pa lagano špatulom odvojite od papira ili rubova jer ćete kasnije pizzu lakše vaditi na tanjur. Sada dodajte omiljene sastojke i pecite još 15 minuta.

Fritata s cvjetačom

Ovo je jelo vrlo jednostavno, a uz zdjelu salate imate ukusan i zdrav ručak. I u ovom receptu je potrebno prethodno pripremiti cvjetaču kao za pizzu. Nakon što ste je skuhali, malo usitnite s vilicom, dodajte jaja i začine po želji pa promiješajte. Stavite na tavicu s grijanim uljem, poravnajte špatulom pa zapecite sa svake strane.

'Glava na pladnju'

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijevih, cvjetaču operite i odstranite listiće. Okrenutu prema dolje, stavite je u tanjur s čašom vode i kuhajte u mikrovalnoj ili pećnici desetak minuta. U međuvremenu pomiješajte ulje, ružmarin, sol, papar i češnjak pa prelijte preko i pecite u pećnici pola sata. Pred kraj povećajte temperaturu kako bi se glavica zapekla. Također, zadnjih deset minuta možete posipati sir po želji.