SLANO I SLATKO

Recepti s jagodama gotovi u tren oka

30.05.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Vrhunac je sezone jagoda i vjerojatno ste primijetili kako brzo gube svježinu nakon branja, ali zato je pravi trenutak da se predozirate tim slatkim, a zdravim voćem

Jagode se već godinama koriste u salatama i konkretnim jelima, a ako do sada niste imali iskustva s takvim receptima, napravite umak koji će se odlično slagati sa svinjskim pečenjem ili ribom.

Umak od jagoda

Dvije i pol šalice narezanih jagoda rasporedite na lim za pečenje. Prethodno ih u zdjelici pokapajte s malo maslinova ulja, čilija, jednom žlicom meda, malo usitnjenog luka, soli i paprom. Dobro promiješajte pa pecite osam do 12 minuta na 200 stupnjeva Celzijusa, dok jagode ne puste sok. Sve zajedno premjestite u zdjelicu i servirajte uz ostalu hranu.

Jagode možete primjerice koristiti i u zanimljivoj salati sa škampima prema receptu slavnog kuhara Rudolpha Van Veena.

Jagode i jogurt

U zdjelici pomiješajte šalicu grčkog jogurta, četiri žlice javorovog sirupa i žličicu ekstrakta vanilije. Zatim na tanjurić naribajte malo tamne čokolade. Svaki jagodu umočite prvo u jogurt pa po njoj pospite čokoladu i dobili ste slatke zalogaje idealne za goste ili romantičnu večer.

Torte i kolači

Veliki ljubitelji jagoda ovih će dana sigurno kupiti nekoliko mjerica po nižim cijenama pa ukusne voćkice zamrznuti za zimsko doba. Zamislite samo kako je lijepo usred zime napraviti tortu od jagoda i načas sanjariti o ljetu. Predlažemo da i zamrznete jagode pa iskoristite koji od recepata kad god poželite. Jedan od najjednostavnijih recepata sigurno su košarice s jagodama. Imate li malo više vremena, napravite pitu ili jogurt tortu s jagodama.