USKRSNA POSLASTICA

Recept za najmirisniju pincu

17.03.2016 u 14:56

Bionic
Reading

Kakav bi to bio Uskrs bez tradicionalne pince ili sirnice. Priprema ove uskrsne poslastice zahtijeva malo truda i vremena, no kad se domom krenu širiti neodoljivi mirisi pečene pince, nećete žaliti zbog toga

Potrebni sastojci:

500 g glatkog brašna

3 cijela jaja

2 žumanjka

1,5 dcl mlijeka

4 velike žlice šećera

mahuna vanilije

1 velika žlica rozulina (liker od ruža)

ribana korica jedne naranče

ribana korica jednog limuna

120 g maslaca

prstohvat soli

1 vrećica praška za pecivo

1 vrećica suhog kvasca ili pola svježeg

za premaz: žumanjak i šećer

Priprema

Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Mlijeko malo zagrijte i dodajte mu malo žličicu brašna i šećera te izmrvite kvasaca u njega i pustite da se digne.

U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno i prašak za pecivo. Istucite posebno jaja i žumanjke sa šećerom te dodajte naribane korice limuna i naranče i sastruganu vaniliju. Dodajte suhe sastojke u jaja i dobro izmiješajte te dodajte mlijeko s kvascem, rastopljeni maslac i liker od ruže te miksajte dok ne dobijete glatku mekano tijesto.

Tijesto izvadite iz zdjele te dobro primijesite rukama kako biste izbili zrak. Ostavite ga pokrivenog na toplom dok se ne udvostruči.

Kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga premijesite i podijelite na dva dijela. Oblikujte ga u kuglu i ostavite ga pokrivenog na toplom da se ponovo digne.

Kad se tijesto diglo nožem zarežite križ u njemu kakao biste dobili oblik pince i premažite ga jajetom te pospite kristal šećerom.

Pecite ga oko 30 minuta na 160 stupnjeva (probajte čačkalicom je li pečena).

Još vruću pincu zamotajte u čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se hladi na kuhinjskoj rešetki.