IZ ESPLANADINE KUHINJE

Recept za najfinije i najpoznatije štrukle

21.12.2015 u 11:28

Bionic
Reading

Topli i slasni štrukli sa sirom po kojima miriše cijeli dom sigurno će se u vrijeme blagdana naći na mnogim stolovima, a napravite li ih prema receptu Ane Grgić, glavnog chefa kuhinje u hotelu Esplanada, zadivit ćete svakog ukućanina ili dragog gosta

Tijesto:

500 g brašna
50 ml ulja
prstohvat soli
malo mlake vode
1 jaje

Nadjev:

1000 g svježeg sira
prstohvat soli
4 jaja
2 jušne žlice brašna

Preljev:

80 g maslaca
60 g krušnih mrvica

Priprema

Prosijte brašno. Pripremite malo mlake vode. Napravite malo udubljenje u središtu prosijanog brašna, u njega stavite sol, ulje i jedno jaje. Pomiješajte sve polako dodajući mlaku vodu. Mijesite tijesto dok ne postane potpuno glatko. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela, četkicom ih namastite uljem, pokrite zagrijanom zdjelom i ostavite da odstoji oko pola sata.

U međuvremenu pripremite nadjev: miješajte svježi sir, umućena jaja i sol dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodajte brašno i dobro promiješajte.

Dobro pobrašnite stolnjak. Razvaljajte valjkom jedan od komada tijesta te nastavite razvlačiti tijesto nabrašnjenim rukama prema rubovima stola dok ne postane tanko. Odrežite sve debele rubove. Ostavite razvučeno tijesto da se malo prosuši. Rasporedite trećinu pripremljenog nadjeva preko jedne polovine pripremljenog tijesta i zamotajte u savijaču. Pritisnite savijaču svakih pet centimetara ručkom velike kuhače, a zatim izrežite štrukle rubom tanjura. Rubovi tijesta moraju biti lagano slijepljeni. Kuhajte štrukle u slanoj kipućoj vodi oko 15 minuta, ali ne kuhajte istovremeno velike količine. Izvadite štrukle iz vode pomoću žlice s prorezima te ih složite na tanjur.

Serviranje

Nakratko popržite krušne mrvice u ulju i pospite preko štrukli. Štrukle pripremljene na ovaj način se mogu poslužiti kao posebno jelo.

Možete poslužiti kuhane štrukle s krušnim mrvicama kao slasticu, ali u tom slučaju dodajte manje soli u nadjev i pospite štrukle šećerom.

Još jedan način pečenja štrukli je taj da kuhane štrukle složite u duboku posudu za posluživanje, prelijete vrhnjem za kuhanje i pečete u pećnici (200°C) oko 45 minuta do zlatnosmeđe glazure.