CHEF TOMAŽ KAVČIČ

Recept za mesnu štrucu koji ćete obožavati

20.12.2015 u 10:37

Bionic
Reading

Ovih blagdanskih dana ukućane razveselite ukusnom mesnom štrucom prema receptu poznatog chefa Tomaža Kavčiča

Chef Tomaž Kavčič pionir je slow kuhinje u Sloveniji i četvrta generacija obitelji koja vodi poznati i nagrađivani restoran Pri Lojzetu smještenom u dvorcu Zemono u Vipavskoj dolini. Stil kuhanja Tomaža Kavčiča vrlo je jednostavan, a on tvrdi da i najobičnija jela poput goveđe juhe ili pirea od krumpira mogu zablistati na stolu. Jedini je slovenski dobitnik prestižnog talijanskog priznanja Zlatni kuhar (Cuoco d'oro) i uspješno surađuje s trgovačkim lancem Lidl s hrvatskim chefom Matom Jankovićem.

Donosimo recept za mesnu štrucu s umakom od luka i svježim hrenom iz kuharice 'Tomaž vs. Mate' u izdanju Lidla. Uz štrucu najbolje ide restani ili pire, savjetuje chef Tomaž.

Potrebni sastojci:

1 kg mljevenog mesa
6 glavica luka
5 kiselih krastavac
žlica senfa
2 žlice kečapa
peršinov list
3 jaja
krušne mrvice
maslac
1 dl bijelog vina
žlica kukuruznog brašna
svježi hren
sol i papar

Priprema:

Meso začinimo dvjema usitnjenim glavicama luka, sjeckanim kiselim krastavcima, žlicom senfa, kečapom, sjeckanim peršinovim listom, solju i paprom.

U smjesu dodamo dva jaja i krušnih mrvica da upiju višak tekućine, razradimo i oblikujemo štrucu.

Štrucu stavimo na papir za pečenje, premažemo bjelancem i pečemo na 180 stupnjeva oko sat vremena.

Preostali luk narežemo na ploške koje prepržimo na maslacu. Kada se luk karamelizira, dodamo žlicu kukuruznog brašna, bijelo vino i sok od pečenja štruce.

Iskuhamo da se umak poveže, začinimo solju i paprom te dodamo nekoliko kockica hladnog maslaca.

Svježi hren naribamo i serviramo uz štrucu s umakom.