AKO ITKO ZNA...

Razvedeni otkrivaju pet tajni sretnog braka

žena muškarac ljubav seks krevet sreća

žena muškarac ljubav seks krevet sreća

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Razvod je za mnoge ljude najstresnije doba života, a proživljeno iskustvo ponekad ih natjera da iste greške više ne ponove...

Proučavajući brak i bračne partnere posljednjih 25 godina, profesorica Terri Orbuch sa sveučilišta u Michiganu i autorica knjige 'Kako ponovno pronaći ljubav: Šest jednostavnih koraka do nove i sretne veze', zapazila je da najbolje savjete daju – razvedeni, piše Yahoo Lifestyle

Podatke je temeljila na vlastitom istraživanju bračnih parova koji su 1986. godine stupili u brak, a do 2012. čak ih se 46 posto razvelo. Razgovarajući s njima i onima koji su u tom razdoblju raskinuli ozbiljne dugogodišnje veze naveli su pet stvari koje više, kad bi im se pružila druga šansa, ne bi ponovno učinili ili bi ih izmijenili.

Novac
Orbuch navodi da je najčešći izvor konfliktnih situacija upravo – novac i to u najranijim godinama braka. Njih oko 60 posto reklo je da neće dijeliti troškove života s budućim partnerima. Ona zato savjetuje da partneri prije zajedničkog života iznesu svoj plan trošenja i štednje i o tome porazgovaraju. Iako ne postoji savršen financijski plan, partneri bi trebali odrediti svoja pravila i zatim 'igrati' po njima.

Pokazivanje ljubavi

Svaki muškarac želi da ga supruga primjećuje i pokaže mu svoje osjećaje, kaže Orbuch i dodaje da muškarci u braku žele uzbuđenje, no ne više nego žene. Oni koji nisu imali dovoljno uzbuđenja, a pritom se ne misli samo na seksualna, dvostruko su se više opredjeljivali za razvod. Žene pak, koje su doživljavale hladnoću od muževa, mnogo su se manje opredjeljivale za razvod. One su u neku ruku sretnije jer su potvrde ljubavi dobivale s više strana – od majke, djece, najboljih prijateljica, pa su to manje zahtijevale od muževa. Zato sastavni dio svake veze mora biti ljubljenje i grljenje, držanje za ruke i izmjenjivanje nježnosti, smatra profesorica.

Prebacivanje krivnje
Kada partneri utvrde da u vezi postoje određeni problemi, a za njhovo rješavanje češće upotrebljavaju izraz 'mi', najčešće će taj problem i riješiti. Oni koji koriste termine poput 'ja' i 'ti' vjerojatnije će završiti svoju vezu razvodom. Umjesto pronalaženja 'zaslužnog' za nastale probleme, parovi bi trebali pronaći cilj u rješavanju problema.

Komunikacija
Polovina razvedenih kaže da bi promijenila svoj stil komuniciranja, a 91 posto u sretnim brakovima kaže da su vrlo bliski s partnerom i da ih poznaju 'u dušu'. Iskrena komunikacija problem je mnogih parova pa Orbuch savjetuje da partneri izdvoje deset minuta svog vremena na dan i pokušaju otkriti o njima nešto novo.

Krenuti dalje

Sretna se veza može ostvariti jedino ako se prošlost ostavi iza sebe. Mislite li i dalje na bivšu ljubav ili imate potrebu partneru predbaciti nešto što se zbilo prije tjedan dana, vjerojatno vaša veza ne ide u pravom smjeru. To vas može spriječiti da budete potpuno prisutni, smatra profesorica i dodaje da ljudi koji su ravnodušni prema bivšima lakše pronalaze ljubav poslije razvoda. Bijes zbog nastale situacije teško je zatomiti, ali profesorica kaže da bijes možete svladati i pišući pismo osobi na koju ste ljutiti, no nemojte ga poslati nego ga potrgajte ili spalite kako biste se i simbolično riješili svih negativnih emocija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi