ISTINA ILI LAŽ

Razotkriveni mitovi o kosi

17.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

U želji da nam kosa izgleda savršeno lijepo, zdravo i njegovano često smo spremni posegnuti za najrazličitijim metodama i pomagalima o kojima smo čuli s raznih strana. No jesu li te metode zaista toliko učinkovite kao što se misli?


Kosa raste brže ako je češće šišate

LAŽ. 'Kosa raste iz korijena, a ne s vrhova', kaže Michael Wright, viša stručnjakinja iz Instituta za njegu kose Nexxus. Šišanjem vrhova uklanjaju se rascvjetali vrhovi kose, čime se sprečava da se rascjepi šire na ostatak zdrave vlasi. Redovito rezanje raspucalih vrhova omogućit će vam da ne morate visoko podrezivati kosu kako biste uklonili oštećene dijelove. Kosu možete održavati zdravom pomoću raznih preparata i tretmana koje štite od isušivanja.

Učestalo četkanje kosu čini zdravijom

LAŽ. Uporno dugotrajno četkanje kose prije spavanja neće pomoći da izgleda bolje. Ustvari, četkanje može čak i pogoršati stanje. 'Pretjerano četkanje može pokvariti kosu i uništiti korijen kose, kao i vlasi i vrhove', kaže Saurabh Desai, savjetnica u centru Aveeno Nourish+. Korištenje loših četki za kosu također može dodatno oštetiti kosu. Četke s plastičnim i metalnim 'dlačicama' mogu oslabiti korijen kose i uzrokovati oštećenja ili napuniti je elektricitetom. Bolje je koristiti blage četke s prirodnim životinjskim dlačicama. Kosu je dobro četkati, ali samo koliko je dovoljno da je raščešljate. To znači samo nekoliko poteza jednom najviše dva puta dnevno.

Masiranje tjemena stimulira rast kose

LAŽ. Masaža tjemena potiče bolju prokrvljenost, smanjuje stres i pomaže da se prirodna masnoća bolje rasporedi po tjemenu i kosi,' kaže Desai. 'Sve to može dovesti do boljeg funkcioniranja stanica koje sudjeluju u stvaranju folikula vlasi, pa se time omogućuje optimalni rast kose. Međutim, time se rast kose ne povećava. U prosjeku, kosa raste 1,5 cm mjesečno.'


Kemijski preparati za jačanje kose učinit će je čvršćom i bujnijom

LAŽ. 'Kako kosa raste, vaša prirodna tekstura se vraća', kaže poznati stilist Serge Normant iz njujorškog frizerskog salona John Frieda. 'Primjerice, nakon tretmana ravnanja, 'vidljiva' kosa bit će trajno promijenjena, ali kemijski proces ne može prodrijeti u korijen, pa će novoizrasla kosa ponovno biti onakva kakva je u prirodnom stanju. Isto tako, zbog učestalog 'peglanja' kosa će možda izgledati kao da je svakim danom sve ravnija, no ono što se vidi je zapravo oštećena kosa koja je izgubila teksturu, a ne trajno promijenjeno stanje.

Kosa može postati 'imuna' na šampon

LAŽ. Šampon će uvijek raditi svoj posao, a to je pranje. Pa zašto se onda čini da naš omiljeni šampon odjednom više 'ne radi'? 'Šampon sadrži sastojke koji čiste i pomažu boljem stiliziranju frizure, ali može s vremenom stvoriti film oko vlasi koji ne dopušta da u njih prodiru 'dobri' sastojci', kaže Desai: 'Ako počnete primjećivati da je kosa počela loše reagirati na šampon, da izgleda uvelo, jednom ili dvaput mjesečno upotrijebite specijalni šampon za uklanjanje nakupljenih ostataka proizvoda za kosu. To će omogućiti da se normalno luče zdrava prirodna ulja kose.'