ISTINE I NEISTINE

Razotkrivamo najčešće mitove o kosi

27.02.2013 u 18:43

Bionic
Reading

Trebamo li se šišati samo za vrijeme punog mjeseca kako bi nam kosa bila lijepa i gusta, kao što nam je to nedavno savjetovao Matthew McConaughey? Ili se trebamo držati onog starog bakinog savjeta o 100 poteza četkom? Donosimo nekoliko najpoznatijih mitova o kosi

Glumac Matthew McConaughey nedavno je ispričao da je imao problema s gubljenjem kose.
'Puno sam čitao o tom problemu i otkrio jednu uspješnu metodu – šišanje samo za punog mjeseca, jer je nakon toga kosa mekša i puno gušća', savjetuje Matthew.

Nema osobe koja nije čula za neki beauty savjet kad se radi o kosi. A koji su istiniti?

Evo nekoliko najčešćih mitova o lijepoj kosi:

Ako potrošim više šampona, kosa će biti sjajnija.
NE: Nemojte bespotrebno trošiti šampon i pri tome zagađivati okoliš. Dio koji je dovoljan za pranje puno je manji nego što mislite. Važnije je kosu temeljito isprati mlakom vodom (a za sjaj i završnim hladnim mlazom).

Ako često perem kosu, vlasi će više ispadati.

NE: Ovo je još jedan vrlo čest mit. Pranje kose nema veze s ispadanjem vlasi. No ako vam ispadne više od 100 vlasi dnevno ili ako primijetite neuobičajeno ispadanje kose (a ne odnosi se na ono pojačano u proljeće ili ljeto), trebali biste posjetiti dermatologa.

100 poteza četkom svaki dan i imat ćeš kosu iz snova.

DA: Ali ovdje nije bitan broj tih poteza četkom. Činjenica je da umjereno četkanje kose potiče cirkulaciju krvi, uklanja nečistoće i ostatke preparata za stajling. Masnoća vlasišta će se distribuirati kroz četku od korijena do vrha, a rezultat je blistav sjaj. Oprez: nemojte to izvoditi agresivno i prečesto. Savjet više: odaberite četke s prirodnim vlaknima. Iako su skuplje, puno su bolje za kosu.

246001,245982,245940,245824
Rep ili pletenice mogu naštetiti kosi.

DA: Ako svaki dan nosite rep ili pletenicu, to opeterećuje vašu kosu i vlasi čini krhkijima. Zato obavezno koristite gumice koje nemaju metalne dijelove te preparate koji će hidratizirati kosu kako bi se spriječilo lomljenje i pucanje vlasi.

Kosa brže raste ako se češće šiša.

NE! Šišanje ne utječe na debljinu vlasi niti može pospješiti njezin rast. Ali ukoliko puštate kosu ne zaboravite na redovito skraćivanje ispucalih vrhova koji nisu nimalo lijep prizor.

Što više perem kosu, ona se još više masti.

DA! Svaki šampon sadrži deterdžente koji 'čiste kosu', a ukoliko to radite prečesto i s agresivnim šamponom, vlasište brzo stvara novu količinu sebuma. Birajte blage šampone koji ne iritiraju vlasište.

Puca li češće duga kosa?
DA! Feniranje, peglanje, suh zrak, žustro češljanje ili četkanje mokre kose, sve to može uzrokovati 'rascvjetale' vrhove osobito na dugoj kosi. Savjet: Obavezno šišanje vrhova barem svakih četiri do šest tjedana. Ukoliko nemate financijskih mogućnosti za odlazak kod frizera, neka vam pomognu mama, sestra ili prijateljica od povjerenja.

Može li se 'popraviti' oštećena kosa?

NE! Kosa se ipak ne može sama regenerirati. Premda se neki proizvodi reklamiraju da mogu oporaviti kosu, radi se samo o vanjskom efektu kako bi kosa izvana izgledala sjajno i zdravo (u biti se radi o privremeno 'zalijepljenim' vrhovima) zbog dodatka silikona, no isti problem ostaje. Ako je kosa jako uništena stalnim izbjeljivanjem, pramenovima, peglanjem, jedino je rješenje, nažalost, šišanje.

Feniranje i peglanje može oštetiti kosu?

DA! Naša kosa ni najmanje ne voli visoke temperature. Zato kad fenirate ili peglate kosu uvijek to izvodite na najnižim temperaturama. Kosu nahranite preparatima koji su namijenjeni tretiranoj kosi.

Šišanje samo za punog mjeseca?
NE! Sorry, Matthew, ovo nije znanstveno dokazano. Ali ako ako netko želi isprobati ovaj savjet, good luck. (I neka nam javi rezultat!)