MARIJANIN SUSRET S KOSTARIKOM

Raj u kojem se slavni bore za opstanak

06.04.2012 u 10:25

Bionic
Reading

Što znate o Kostarici, srednjoameričkom raju čije je tropske šume i pješčane plaže velik broj TV gledatelja zapazio tek za prikazivanja posljednjeg Survivora? 'Kostarika je predivna i ostat će mi u divnom sjećanju, a ljudi su dosta slični Dalmatincima, samo još usporeniji', prisjeća se Marijana Batinić, voditeljica Survivora, koja je tamo, zajedno s natjecateljima, provela puna dva mjeseca

'Kostarika je zemlja s više od sto vulkana, vegetacija buja, čista egzotika. Drvoredi palmi, nepregledne plantaže, a nije ni čudo, jer četiri posto biljnog i životinjskog svijeta na planetu je upravo u Kostarici. Ta džungla izgleda nestvarno, flora i fauna kakvu sam samo viđala na National Geographicu i u zoološkom vrtu, crvena stabla koja oni zovu 'plamen šume', zvukovi od kojih prvih dana nisam mogla zaspati, a kasnije sam uživala u njima, nevjerojatna je ta Kostarika', ispričala je Marijana.

Kazala je i da je od glavnog grada San Josea do juga Kostarike, gdje je na snimanju boravila dva mjeseca, trebalo 'nekoliko dana jahanja', točnije, sedam - osam sati vožnje kombijem. Odmah na dolasku u zraku je osjetila vlagu koja otežava disanje, na što Europljani nisu navikli.

Pakao u raju

Bogata obala

Kostarika je država u Centralnoj Americi, čije ime u doslovnom prijevodu sa španjolskog znači bogata obala. Na sjeveru i jugu okružuju je Nikaragva i Panama, na zapadu Tihi ocean, a na istoku Karipsko more. Poznata je po raznolikom životinjskom svijetu i velikom broju zaštićenih parkova prirode, zbog čega značajan dio zarade ostvaruje od turizma.

'Naravno da je bilo teško, ipak smo snimali Survivor i treba izdržati u tim uvjetima. Sunce doslovce prži, promijeniš nekoliko nijansi tena za par sati pa ne možeš spavati jer te peče. Nije baš bezopasno - zmije, paukovi, a i komarci koji te doslovno napadaju, ovi naši su domaće životinje za njih... Ali navikneš se s vremenom na to da ti je svaki dan isti i pomiriš se sa stanjem. Vjerojatno da sam bila na godišnjem odmoru uživala bih dva mjeseca kao u raju, međutim nama nije bilo baš bajno, a natjecateljima pogotovo. Divim im se na hrabrosti, treba to izdržati, nije ni čudo što je slogan ovog Survivora 'Pakao u raju'', rekla je Marijana.

U svom se smještaju, priznaje, prepala malenih gekona, prozirnih ružnih guštera koji proizvode jako čudne zvukove i vrlo su glasni. 'Sliče našim macaklinima, a bave se istom djelatnošću. S vremenom se navikneš na svog susjeda i onda ih imaš nekoliko u sobi.'

Marijana tvrdi da u životu nije vidjela ptice kao u Kostarici te da su ih na snimanjima nerijetko nadlijetale papige are i to uvijek u paru. Svakodnevno su viđali i dupine, jer su do lokacija za snimanja dolazili malim brodom bez nadstrešnice, a kiša je padala i nekoliko puta dnevno.

'Navikneš se brzo na sve. Nitko nema ni ne nosi kišobran. Ako me vidite bez kišobrana kako sjedim na trgu i pričam na mobitel, nisam poludjela nego sam prestala primjećivati kišu', ispričala je Marijana.

Pura vida

Toj su se Dalmatinki Kostarikanci učinili vrlo sličnima našim južnjacima, samo što su još malo usporeniji.

'Sve im je 'pura vida'. Inače upravo 'pura vida' je izraz koji najčešće upotrebljavaju i zavidim im zbog toga. Kad te pozdravljaju, kad odlaziš, kad ih pitaš kako su, kad su zahvalni, sretni... Na desetke puta dnevno oni koriste izraz koji označava čisti život, punoću i kvalitetu življenja, oduševljenje. Njima je sve 'pura vida' i zaraze te time. Uglavnom, jako su simpatični, ali strašno usporeni, imaju i izraz 'tico' što znači da je normalno kasniti barem dvadesetak minuta. Inače, Kostarikanci se nazivaju Ticosima', prisjetila se Marijana.

Kostarika je pravi tropski raj

Dodala je da su je u čudu gledali jedino kada je jednom prilikom u javnosti brisala nos, što je Kostarikancima jako nekulturno.

Hranu koju je tamo jela podsjetila ju je na meksičku. 'Ujutro jedu crni grah i rižu, popodne grah i rižu i navečer grah i rižu. Mislim da rižu i grah neću jesti idućih pet godina.' Iako u Kostarici imaju odličnu kavu, Marijani se nije svidjelo kako je pripremaju, a začudilo ju je što taj napitak daju i maloj djeci.

Iz Kostarike je donijela punu torbu čipsa od zelenih banana koje imaju okus sličan krumpiru i nisu slatke. 'Obožavala sam i pržene i pečene banane. Na sve se brzo privikneš, ali korijander nisam mogla smisliti. Pokvari svu hranu.'

Nakon Survivora obilazak s prijateljicama

Ostatak Kostarike Marijana je upoznala nakon snimanja Survivora kada su joj se pridružile prijateljice Iva Šulentić i Petra Nižetić.

Pogled na glavni grad San Jose

'Krenula sam sjevernije u San Manuel Antonio, njihov nacionalni park, gdje su me čekale. Inače u dva mjeseca ljeta i svakodnevnih posjeta natjecateljima na otocima, u moru sam se okupala samo jednom, tako da sam napokon uživala u kupanju na prekrasnim pješčanim plažama i doživjela najljepše zalaske sunca. Prvi put sam se kupala u tako toplom moru, nisam izlazila iz vode, nego sam uživala u ogromnim valovima.'

Na kostarikanskim valovima Marijana se prvi puta okušala i u surfanju, a neprohodnu džunglu organizirano je obišla 'Tarzanovim načinom' - na sajlama učvršćenima za drveće.

'U srednjoj Americi je normalno da lješkariš na suncu, a iguane i rakuni odmaraju kraj tebe. Hranila sam majmune na plaži, točnije oni su krali hranu kupačima, razbijala kokose...', prisjetila se voditeljica Survivora.

'Bez obzira na okolnosti u kojima sam bila, Kostarika će mi ostati u divnom sjećanju. Sretna sam što sam ostala tamo nakon snimanja Survivora i doživjela tu prelijepu zemlju onakvom kakva ona jest. Puna života. Pura vida', ispričala je Marijana Batinić.