SVA PRAVILA

Radite li vi ove česte greške s hladnjakom?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.06.2014 07:50
  • Objavljeno 04.06.2014 u 07:50
hladnjak

hladnjak

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Hladnjak je jedan od zahtjevnijih kućnih uređaja za održavanje. A način na koji ga čistite te na koji način pospremate hranu itekako utječe na rok trajanja namirnica, ali i na stvaranje mirisa koji u hladnjaku mogu biti prilično neugodni

Za početak pripazite na to da hladnjak ne stavite blizu izvora topline, poput štednjaka ili perilica. Što se tiče temperature u hladnjaku, regulator nikada nemojte stavljati na najvišu vrijednost. Rasipat ćete energiju i pretjerano nepotrebno hladiti hranu.

Hladnjak svakako trebate i redovito čistiti, a ako to želite obaviti s potpuno prirodnim sredstvima, malo mlake vode u koju ste dodali ocat idealno su sredstvo za čišćenje unutrašnjosti hladnjaka.

Kako biste zaštitili i sačuvali hranu da što dulje traje i ne poprimi mirise drugih namirnica, u hladnjaku trebate napraviti još par prilagodbi.

Izbjegnite ove uobičajene greške i hrana će vam trajati dulje

Pohrana mlijeka i mliječnih proizvoda u vrata hladnjaka
Temperatura je u vratima hladnjaka nešto viša i ako mlijeko i mliječne proizvode držite na tom mjestu, mogli bi se brže i lakše pokvariti.


Ne držite meso u ladici predviđenoj za to
U većini novih hladnjaka dizajnom je predviđeno mjesto na kojem je temperatura nešto niža i drži namirnice tik iznad granice smrzavanja. Ako u tom dijelu držite mesne proizvode, dulje će ostati svježi. Zaleđeno svježe meso koje želite postupno odmrzavati u hladnjaku, svakako prije stavite u vrećicu i neku posudu u kojoj će se skupljati sukrvica i voda koja nastaje prilikom otapanja.

Ne čistite kondenzatorske spirale
Prilikom čišćenja hladnjaka nikako ne treba zaboraviti na čišćenje kondenzatorske spirale koja se nalazi u stražnjem dijelu hladnjaka. Hladnjak odmaknite od zida i četkom za brisanje prašine očistite nečistoće.

Ne zamatate hranu dovoljno čvrsto prije zamrzavanja
Bilo da koristite vrećice sa zatvaračem, aluminijsku foliju ili u vrećice za zamrzavanje, budite sigurni da ste istisnuli sav zrak i dobro stisnuli vrećicu.

Ne sortirate voće i povrće u za to predviđene ladice
Određene ladice u hladnjaku s razlogom su rezervirane za voće ili povrće. Pri pospremanju povrća, svakako pripazite na skladištenje već načetog luka. Da ostalo povrće i voće ne bi poprimilo njegov miris, zamotajte ga u plastiku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!