ŠTETNA NAVIKA

Pušače više brine izgled nego zdravlje

14.01.2014 u 13:05

Bionic
Reading

Za pušače je taština daleko važnija od brige za zdravlje, pokazala je nova anketa. Na pitanje o vlastitim zdravstvenim problemima, većina je izjavila da su više zabrinuti zbog utjecaja pušenja na svoj izgled nego zbog rizika da bi zbog pušenja mogli umrijeti ili se razboljeti od raka ili srčanih bolesti

Zabrinutost za zdravlje nije čak niti među prvih deset najčešćih briga, pokazalo je istraživanje koje prenosi MailOnline.


Unatoč upozorenjima na paketićima cigareta koja kažu 'pušenje ubija' većinu ispitanika više brinu bore i žuti zubi. U anketi u kojoj je sudjelovalo 1500 sadašnjih i bivših pušača polovica je prestala pušiti ili namjerava zbog straha od negativnog utjecaja te štetne navike na njihov izgled.

Pušači uočavaju znakove lošeg izgleda zbog pušenja već u dobi od 32 godine. Njihove su najveće brige promijenjena boja zuba, loš zadah, miris, bore i požutjeli nokti. Pušači su također zabrinuti zbog ispadanja zubi, naboranih usana, lošeg tena i pepeljastog bljedila.

Jedan od tri pušača je čak doživio da ga drugi vrijeđaju ili mu drže lekcije o štetnosti pušenja, a četiri od deset troše više vremena i novca na kozmetičke tretmane u pokušaju da neutraliziraju učinke cigareta.

'U našem je istraživanju tri četvrtine pušača reklo da je više zabrinuto zbog posljedica po izgled nego po zdravlje. Iako su zdravstvene posljedice uzrokovane pušenjem široko oglašavane, nije ih uvijek lako uočiti. No utjecaj na izgled je ono što možete vidjeti svaki put kada se pogledate bez obzira jesu li to dublje bore, žuti zubi ili blijed ten', navodi se u komentaru ankete koju je provela britanska tvrtka za proizvodnju e-cigareta.