SLASNI RECEPT

Punjene tikvice u umaku od rajčica i komorača

22.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

U ovom obroku naći ćete sljedeće vrijedne tvari za mozak: bjelančevine biljnog podrijetla, prehrambena vlakna, vitamin C, vitamine skupine B, vitamin E, vitamin K, kalij, magnezij, mangan, bor, kalcij, željezo, krom, selen, likopen te tvari koje djeluju antioksidativno i antikancerogeno

Potrebni sastojci za četiri osobe

Umak
120 ml crnog vina
1 manji luk, nasjeckan
1 režanj češnjaka, usitnjenog
2 žličice origana
pola žličice sjemenki komorača
svježe mljeveni papar
sitna morska sol
peršin
4 veće rajčice, oguljene i nasjeckane
2 veće tikvice

Nadjev za tikvice
60 ml crnog vina
100 g šampinjona, nasjeckanih
1 manji luk, nasjeckan
1 režanj češnjaka, usitnjenog
1 grančica svježeg origana
15 bobica grožđica, sitno nasjeckanih
1 manja rajčica, oguljena i sitno nasjeckana
3 lista svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog
sitna morska sol
malo svježe mljevenog papra

249011,249972,248864,248535

Priprema

Zagrijte pećnicu na 175˚C.

Priredite umak: u vinu prokuhajte luk, češnjak i ostale začine. Kada luk omekša, dodajte rajčice i kuhajte još 10 minuta. Kad je umak kuhan, propasirajte ga.

Tikvice prepolovite po duljini. Izdubite im sredinu i sačuvajte ju za punjenje. Izdubljene polovice tikvica posložite na pleh prekriven papirom za pečenje te dodajte malo vode. Pokrijte folijom i pecite u pećnici dvadesetak minuta.

Meso tikvica koje ste izdubili pirjajte u vinu pa i to propasirajte. Dodajte šampinjone, luk, češnjak i začine pa sve zajedno još kratko prokuhajte na srednje jakoj vatri. Kada su šampinjoni kuhani, dodajte grožđice i sjeckanu rajčicu. Začinite bosiljkom, posolite i popaprite. Ovom smjesom napunite izdubljene tikvice i kratko zapecite na 180˚C.

Tikvice poslužite prelivene umakom od rajčica.

'Hrana za mozak' u izdanju V.B.Z.-a najnoviji je uradak profesorice Vide Demarin i njezinih suradnica – to je knjiga koja će pomoći svakome od nas da održimo svoj mozak zdravim, mladim i vitalnim kako bi nas besprijekorno služio do duboke starosti. U ovoj knjizi autorice preporučuju sedamdesetak jednostavnih i brzih recepata koji sadrže namirnice provjereno korisne za očuvanje zdravlja mozga. Obroci koje predlažu poboljšat će vaše pamćenje i pozitivno će djelovati na vaše raspoloženje i moždanu aktivnost! Bez obzira na to želite li ojačati svoj mozak, spriječiti stres ili ga se riješiti, proširiti svoju memoriju ili poboljšati koncentraciju, 'Hrana za mozak' bit će vam vodič na putu do vašeg cilja jer sadrži sjajne ideje za dnevne obroke osmišljene tako da vam pomognu ostvariti taj cilj.