RECEPT

Punjena paprika

22.10.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Punjena paprika danas je već tradicionalno hrvatsko jelo, iako ga možemo naći i kod mnogih naših susjeda: npr. Mađari kuhaju 'toltött paprika' (vjerojatno malo pikantnije jelo), a nešto udaljeniji Rumunji 'ardei umpluţi'. S druge strane, tu je i dalmatinska verzija, nešto rjeđeg umaka i s dodatkom pancete. Na kraju krajeva, kakve god punjene paprike radili, najbolje će uz njih pasati topli pire krumpir

Potrebni sastojci:

4 velike svježe paprike
500 g miješanog mljevenog mesa
1 žlica riže
1 jaje
1 glavica luka
1 žlica sjeckanog peršina
3 češnja češnjaka
700 ml pasirane rajčice
1 lovorov list
šećer
sol i papar

Priprema:

Paprike operemo i malim nožićem izrežemo peteljku zajedno s košticama, tako da ostane što manji otvor da kod kuhanja smjesa ne izlazi iz paprika.

U zdjeli dobro pomiješamo mljeveno meso s jajetom, ispranom rižom, sjeckanim lukom, češnjakom, peršinom, začinimo solju i paprom pa pripremljenom smjesom punimo očišćene paprike.

Na maslinovom ulju popržimo dvije žlice oštrog brašna do svijetlosmeđe boje, dodamo pasiranu rajčicu, vodu, sol, papar, lovorov list i ostavimo da provre.

Zatim dodamo punjenu papriku poklopimo i kuhamo na laganoj vatri oko 45 minuta. Po potrebi podlijevamo vodom.

Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com.