TAJ POGLED

Psi se ne osjećaju krivo nego samo izbjegavaju svađu

23.02.2017 u 15:47

Bionic
Reading

Svaki vlasnik psa sigurno je barem jednom vidio skrušeni pogled krivice, no osjećaju li naši ljubimci stvarno grižnju savjest?

Psi se iz svake nevolje mogu izvući tužnim pogledom. Oči koje nas skrušeno prate dok imamo prst u zraku odmah nam omekšaju srce.

No, pitanje je – osjećaju li naši psi grižnju savjest?

Australska znanstvenica Alexandra Horowitz pozabavila se psećim skrušenim ponašanjem i otkrila kako psi tako reagiraju bez obzira jesu li napravili nešto što nisu smjeli ili ne. Čak i psi koji nisu napravili ništa pogrešno imat će pogled krivice kad je njihov vlasnik ljut na njih.

Znanstvenici zaključuju kako je pseći skrušeni pogled zapravo samo način kako izbjeći svađu kad se nalazi u stresnoj situaciji. Psi ne žele vaš oprost, već izbjegavaju sukob.

'Vrlo je mala vjerojatnost da psi razmišljaju o razmišljanju kako mi to činimo, s obzirom na razlike između ljudskog i psećeg mozga. Psi se najvjerojatnije ne osvrću na svoje prošle radnje, pa zatim odlučuju jesu li učinili nešto krivo ili ne', kaže Alexandra Horowitz.

'Postoje neka istraživanja koja ukazuju kako neke životinje znaju raditi planove za budućnost, kao i da se sjećaju pojedinih stvari iz svoje prošlosti. Kod pasa još nema dovoljno dokaza za to. To ne znači da se to ne događa, već samo da je teško smisliti dobar način kako to istražiti', dodala je Alexandra Horowitz.

Psi, naravno, imaju sjećanja, no razmišljanje o tim iskustvima vjerojatno nimalo ne nalikuje na ljudsko razmišljanje o sličnim stvarima.

'Psi nemaju jezik kojim razmišljaju ili koji koriste za pamćenje. Psi ne pričaju o svojim iskustvima, no možda razmišljaju o njima. To još jednostavno ne znamo, no voljeli bismo pronaći odgovor na to pitanje', kaže Alexandra Horowitz.

Zaključak je, dakle, da se nema smisla ljutiti na psa, jer on neće znati zašto ste bijesni. No, s obzirom da vaša strogost izaziva jedan od najslađih psećih pogleda, teško vas je kriviti ako ga svejedno pokušate izazvati.

YouTube Autor: YouTube