ZBOGOM BOLI

Pronađeno rješenje za spuštena stopala

12.01.2012 u 11:33

Bionic
Reading

Cipele s visokom petom često su jedan od glavnih krivaca za bolna i spuštena stopala, ali znanstvenici kažu da ima lijeka za taj problem

Ako volite nositi cipele s visokom petom, a brine vas zdravlje nogu, znanstvenici kažu da su otkrili uzrok spuštenih i bolnih stopala pa se ljubiteljice potpetica neće morati odricati svojih ljubimica.

Na sveučilištu East Anglia smatraju da spuštena stopala uzrokuju opuštene tetive, a to se događa zbog nedostatka proteina u tijelu. Na kraju se prirodni luk na stopalu izravna, što dovodi do velikih bolova u stopalima i problema s hodanjem, piše Daily Mail.

Znanstvenici smatraju da to otkriće može biti smjernica za stvaranje lijeka koji bi spriječio gubljenje spomenutog enzima i opuštanje tetiva, ali proći će i desetak godina dok ne bude u praktičnoj primjeni.

'Cipele s petom opasne su za spuštena stopala jer nepravilno podržavaju nogu', rekao je voditelj studije, doktor Graham Riley i dodao da su u posebnoj opasnosti žene koje u cipelama na petu stoje nekoliko sati.

Problem spuštenih stopala ljudi zasad rješavaju posebnim ulošcima za cipele, a u nekim slučajevima vrše se i operacije.

Studija je objavljena u magazinu Annals of the Rheumatic Diseases, a Riley ističe da bi to otkriće moglo pomoći i za rješenje problema poput Ahilove tetive.