TOP RECEPTI

Probajte odoljeti ovoj sarmi, francuskoj ili pečenju

31.12.2013 u 11:05

Bionic
Reading

Tradicionalna blagdanska jela jedan su od razloga zbog kojih se veselimo prazničnom raspoloženju, a za Novu godinu rijetki će odoljeti sarmi, pečenju ili francuskoj salati

Juhe i sarma

Jušna jela blagdanska su klasika u našim krajevima, i to ne bez razloga. I dok je za dobru sarmu potrebno iskustvo i dosta vremena te je ona najbolja kad se radi u velikim količinama, juhice se mogu pripremiti brzo i za mali broj osoba. Čak i ako inače niste ljubitelj jela na žlicu, nema ničeg što će vas nakon dosta alkohola i tulumarenja do ranog jutra osvježiti bolje od fine juhice. Sarma na prvi dan nove godine velika je tradicija, a uz ovaj recept još je stignete pripremiti.

Pečenje

Nema dočeka Nove godine bez dobrog komada mesa. Gotovo podjednako ukusno meso dobit ćete ako dno lima za pečenje pokrijete mesnim temeljcem (juhom), poslažete komade peradi i pečete uz stalno podlijevanje juhom ili vodom. Ako želite neki drugačiji mesni recept, svidjet će vam se ideja o pečenoj šunki.

Salate

Za brzu varijantu klasične francuske salate kupite smrznutu mješavinu povrća, skuhajte ga, ocijedite, ohladite, pa dodajte sjeckane kisele krastavce, majonezu, senf, vrhnje i po želji papar, limunov sok i sjeckanu jabuku. Ruska varijanta je sa sitno sjeckanim tvrdo kuhanim jajima. Međutim, ništa vas ne sprečava da sami izmišljate svoje recepte: savršen sastojak salata s majonezom i vrhnjem je kuhana tjestenina (makaroni, fusili ili leptirići), kao i skoro svi ostaci mesa, povrća ili ribe (posebno tunjevina). Oni hrabriji dodat će i orahe, grožđice ili pinjole. Ako pazite na liniju čak i za vrijeme blagdana, za vas je idealna zdrava francuska salata koja nikoga neće udebljati.