NEČISTA SAVJEST

Prljave ruke čest su uzrok bolničkih infekcija

24.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Iako bi prve asocijacije na bolnicu trebale biti zdravlje, higijena i čistoća, zbog nedovoljno čestog pranja ruku bolničkog osoblja pacijenti po bolnicama sve češće bivaju zaraženi superbakterijom MRSA

Stručnjaci francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM) nedavno su izdali i službeno upozorenje da bi bolničko osoblje trebalo češće i bolje prati ruke. Naime, pacijenti se tijekom liječenja u bolnici vrlo često zaraze bakterijom MRSA koja se povezuje s nečistim rukama.

Spomenuti francuski tim došao je do zaključka da je dovoljno da jedan član bolničkog osoblja ne pere dovoljno dobro ili dovoljno često ruke, što omogućuje da se zaraza proširi cijelom bolnicom i uništi ponekad i godine nekog liječenja uz mogućnost i najtežih mogućih posljedica za bolesnike. Štoviše, čak je utvrđeno da svaki radiolog, fizioterapeut ili neki drugi zdravstveni radnik koji se češće kreće po bolnici može izazvati infekcije koja dostiže čak 23 posto one koju izazivaju svi ostali zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi koji ne peru ruke.