JAKO OPASNE

Priznajte, kad ste zadnji put očistili ove stvari?

25.03.2014 u 09:31

Bionic
Reading

Od silnih obaveza često odrađujemo samo ono najvažnije pa se nerijetko dogodi da zapostavimo važne stvari u održavanju čistoće. Možda vam se dogodilo da neko vrijeme niste očistili neke od ovih stvari u kuhinji, no nemojte predugo čekati jer su opasne po zdravlje

Otvarač konzervi

Koliko vam se puta dogodilo da ste otvorili konzervu i otvarač odmah vratili u ladicu? Iako se čini da se ne može jako zaprljati, studija neprofitne zdravstvene udruge NSF International otkrila je kako se na otvaraču tako mogu naći opasne bakterije poput E. coli ili salmonele. Na nekim su otvaračima čak pronađene gljivice i plijesan. Odsad ćete sigurno otvarač oprati nakon svakog korištenja, zar ne.

Zaštitna guma na sokovniku

Radi se o brtvi ovog pomagača u kuhinji koji sprečava da tekućina curi iz posude. Isto istraživanje pokazalo je da to može biti treći najveći kliconoša u kući jer često krije salmonelu, E. coli ili plijesan i gljivice. Većina ljudi ne rastavlja sokovnik do kraja, već ga samo stavi u perilicu posuđa. Jedino skidanjem svih dijelova koji to dopuštaju možete biti sigurni da će blender biti opran kako spada.

Platnene vrećice

Ove vrećice postale su pravi hit i mnogi ih koriste kao svakodnevnu torbu. No puno ljudi s njima odlazi u nabavu na tržnicu što može biti problematično ako ih redovno ne peremo. Tako je jedna studija pokazala da je na 12 posto ispitanih platnenih vrećica pronađena zloglasna bakterija E. coli. Za to je dovoljno dva sata držati vrećicu s namirnicama i mesom u automobilu dok ispijate subotnju kavu.

Držači noževa

Utori na držačima za noževe idealno je mjesto za razmnažanje bakterija. Da, noževi su čisti, ali ako na njima ostane malo vlage, ona se prenosi na drvene utore i može se stvoriti plijesan. Redovno ih možete čistiti čistačem za lulu i sredstvom od octa i vode, savjetuje stručnjakinja za čišćenje Jolie Kerr. Neka se držač suši barem pola sata prije nego što vratite noževe.

Vrata od perilice posuđa

Prema studiji jednog ljubljanskog sveučilišta, više od 60 posto pregledanih perilica posuđa imalo je na vratima neku vrstu gljivica ili plijesni. Pregledane su perilice u 189 kućanstava u 101 gradu na šest kontinenata. Više od 50 posto vrata na perilici sadržavalo je takozvani crni kvasac koji, doduše u rijetkim slučajevima, može izazvati infekciju kod čovjeka.

Druga studija iz prošle godine, provedena na Medical Mycologyju, također je pronašla opasne gljivice i plijesni na vratima perilice jer ih zaboravljamo redovno čistiti. Lako ćete ih očistiti vodom i octom. Nakon što izribate nedostupna mjesta, stavite ocat u perilicu i pokrenite jedan ciklus.


Pretinci u hladnjaku

Studija NSF-a pokazala je da ostaci povrća i mesa u pretincima hladnjaka mogu uzrokovati salmonelu, E. coli, listeriju, gljivice i plijesan. Ako vam se dogodi da tekućina iz mesa iscuri u hladnjaku ili zaboravite na povrće koje se pokvarilo, Jolie savjetuje da izvadite sve dijelove koje možete i umočite ih u sapunicu te vodu s octom.

Ručke

Ručke na kuhinjskim ormarićima i aparatima spadaju među najprljavije dijelove, ali koliko ih često čistite? Nekoliko je studija pokazalo da ručke mogu na sebi imati E. coli i stafilokok. Srećom pa bakterije ne mogu dugo preživjeti na taj način, ali može biti opasno ako se, primjerice, s nekim rukujete pa ih prenosite dalje.