OPET DISKRIMINACIJA

Pristojne žene rade više, a zarađuju manje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.08.2011 11:42
  • Objavljeno 17.08.2011 u 11:42
posao ured žene

posao ured žene

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Pristojne žene i muškarci manje su plaćeni i dulje ostaju na poslu, za razliku od onih drskih i nametljivih, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u Journal of Personality and Social Psychology

Istraživanje naslova 'Ostaju li stvarno pristojni muškarci i žene dulje na poslu. Združeni efekti spola i karaktera i njihov utjecaj na primanja' potvrdilo je neke stare stereotipe koje nikako da se iskorijene u suvremenom društvu.

Naime, istraživanje je pokazalo da muškarci koji su ratoborniji, direktniji i koji se suprotstavljaju zarađuju mnogo više nego oni pristojni. Ista je stvar i sa ženama, no zanimljivo je da je još uvijek ogromna razlika u postotku zarade između spolova.

Naime, iako muškarci koji su otvoreniji i komunikativniji na poslu zarađuju čak 18,31 posto više od svojih kolega, žene s istim karakternim osobinama zarađuju samo 5,7 posto više od svojih kolegica. Štoviše, uspješe žene zarađuju manje nego pristojni slabije plaćeni muškarci.

Istraživanje je u svakom slučaju potvrdilo da osobe koje se suprotstavljaju imaju više šanse za uspjeh i bolju plaću.

Još jedno istraživanje sa Sveučilišta Southeastern provedeno na 460 studenata potvrdilo je rodnu diskriminaciju. Naime, studenti dobili su zadatak glumiti menadžere koji će u fiktivnoj tvrtki odlučivati o promaknućima. Dobili su životopise osam jednakih kandidata, nakon čega su trebali odlučiti tko će biti promaknut na menadžersku poziciju.

Kandidati koji su bili pristojni, i kod studenata su imali manju šansu za napredak. Studenti su također manje šanse za napredak davali ženama unatoč tome što su imale iste kvalitete kao i muški kandidati.

'Zanimljivo je da su za neugodne i uporne muškarce misli da su dobri pregovarači, dok se za žene koje imaju te karakteristike smatra da su control freakovi ili pak, još gore, kuč…', kaže jedan od istraživača.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi