UPOZORENJE

Prije nego rodite bolje se pripremite na ovo

26.02.2014 u 08:35

Bionic
Reading

Prije nego rodite o roditeljstvu vam pričaju u superlativima te mislite na mirisne bebice, dekice i slatku robicu. I onda vas opali stvarnost. Možda su vam ipak trebali reći i ovo

Ne prođe sve brzo. Jedan od najiritantnijih savjeta vjerojatno je onaj da će 'sve to ionako brzo proći'. Možda će i vama iz perspektive 50 i kusur izgledati tako. Ali kada imate malu djecu, vrijeme tako sporo teče. No to je dobro, imate više vremena za greške i njihovo ispravljanje.

Budni ste bar pola noći. Imaju male stomačiće i moraju jesti svaka tri, četiri sata. Zaboravite na spavanje u komadu, zaboravite na odmor. No na sreću, tako su slatki i mirisni da im sve morate oprostiti, čak i nespavanje.

Nedostatak sna je užasan. To je grozno, nešto najgore. Osjećate se konfuzno, zaboravljate, a i gotovo pa da i fizički boli. Kao jako loš, smrdljiv, vruć dan, ali sve u vašoj glavi.


Držite svoje dijete koliko god želite. Ne možete razmaziti dijete, no možete razmaziti tinejdžera. Bebu nikada. Ljubite ih, nosite i ne ostavljajte da plaču.

Dojenje je najbolje, ali…
Čuli smo, pročitali, znamo. Dojenje je najbolje. Nema dojenačke formule koja može jednako kvalitetno nadomjestiti majčino mlijeko. No premda dojenje izgleda lagano, nije ni približno jednostavno kao što se čini. Neke žene ne uspiju i to je OK. Nitko, baš nitko im ne smije držati predavanja o tome.

Izađite van. Bebe su male. Lako im je promijeniti pelene, lako ih je nositi, stoga izađite van, prošećite i družite se.

Potražite potporu, dobar grudnjak, ali i prijatelje. Kupite dobar grudnjak, on je važan za vaše grudi. Ozbiljno će vam trebati dobra potpora i u ljudstvu, stoga nađite mame s kojima možete komunicirati, družiti se i podijeliti iskustva.

Potražite pomoć. Od devet do 16 posto žena pati od postporođajne depresije. To je uobičajena pojava i o tome treba govoriti, a žene trebaju potražiti pomoć. Ako osjećate da ste iscrpljeni, nervozni ili previše uzbuđeni, popričajte s bližnjima ili terapeutom.

Ne budite preoštri prema sebi. Volite li svoje dijete? Činite li za njega najbolje što znate? Ako je odgovor da, potapšajte se po leđima i recite si da radite dobar posao. I samo naprijed, ne osuđujte se više i ne kritizirajte.