UŽIVAJTE S MJEROM

Pretjerivanje u jelu i piću tijekom blagdana može biti kobno

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 23.12.2015 08:52
  • Objavljeno 23.12.2015 u 08:00
Božić blagdan hrana

Božić blagdan hrana

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Pripazite na svoje zdravlje ovih blagdana – ne pretjerujte u jelu i piću, pokušajte se ne živcirati i nemojte se naprezati ili nepotrebno izlagati velikoj hladnoći

Neka istraživanja potvrđuju da je tijekom blagdana povećan broj srčanih udara, a to je uglavnom posljedica neumjerenosti u konzumaciji hrane i pića, izlaganja hladnoći, stresu, fizičkom naprezanju, kao i izostanka zdravih navika.

Broj srčanih tegoba u blagdanskom razdoblju povećan je čak i do 30 posto u odnosu na ostatak godine.

'Tijekom blagdana raste konzumacija hrane koja sadrži dosta zasićenih masnoća te veliku količinu soli. Unos ove vrste hrane povisuje krvni tlak i dovodi do povišenja razine kolesterola. Jednako tako unos alkohola koji je nerijetko povećan tijekom blagdana također je poznati uzročnik nastanka nekih aritmija, čak i kod ljudi koji imaju zdravo srce', kaže dr. Željko Đurašević, kardio-angiolog iz zagrebačke internističko-pedijatrijske Poliklinike Arista.

Dr. Đurašević dodaje kako nakon teškog obroka tijekom probave raste krvni tlak, a to opterećuje srce. Arterije zbog masne hrane postaju manje elastične. Sve te promjene mogu dovesti do nastanka ugruška u arterijama koje hrane srce i do srčanog udara ili do sličnih promjena u mozgu i moždanog udara s trajnim posljedicama.


Kako spriječiti srčane probleme u blagdanskom razdoblju

Budite umjereni u blagdanskoj hrani, ograničite hranu s visokim udjelom zasićenih masnoća, pazite na dovoljan unos ribe, voća i povrća.

Budite umjereni u konzumaciji alkoholnih pića, zamijenite neka alkoholna pića izvorskom ili mineralnom vodom.

Održavajte tjelesnu aktivnost tijekom blagdana, ne dozvolite porast tjelesne težine, smanjite stres.

Na hladnom vremenu budite oprezni s teškim tjelesnim aktivnostima.

Redovito uzimajte lijekove i ni slučajno ih nemojte zaboraviti ako putujete.

Ako ste već liječeni zbog srčanih ili žilnih bolesti, pridržavajte se uputa kardiologa, uzimajte lijekove te se redovito kontrolirajte.

Ne dozvolite da ovo doba godine rezervirano za obitelj i dobro raspoloženje dovede do zdravstvenih problema. Ostanite u formi, osluškujte svoje tijelo i ako primijetite promjene koje upućuju na mogući srčani problem, konzultirajte se s liječnikom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!