PROGRAM PREVENCIJE

Predstavljen projekt 'Živim život bez nasilja'

19.11.2013 u 15:53

Bionic
Reading

Preventivni projekt 'Živim život bez nasilja', kojem je cilj senzibilizirati javnost na problem nasilja te građane, a posebno žrtve, potaknuti na prijavljivanje obiteljskog nasilja, predstavljen je u Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ)

Sam preventivni projekt, kojeg su pokrenuli Ministarstvo unutarnjih poslova i program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima te cjelokupnoj zajednici u cilju senzibiliziranja javnosti na problem nasilja.

Napominjući kako je taj projekt u tri godine provođenja dao odlične rezultate, voditelj Službe prevencije PUZ-a Velimir Tišma rekao je kako policija u prvih deset mjeseci ove godine bilježi 42 posto manje maloljetnih počinitelja kaznenih djela. Navodeći da je Zagreb osmi grad u Hrvatskoj u kojem se provodi taj projekt, naglasio je važnost ulaganja u preventivne programe suzbijanja nasilja.

Predstavljajući preventivni projekt 'Živim život bez nasilja', voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber rekla je da su ciljana skupina učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, jer je to vrijeme kada se kod mladih u potpunosti formira identitet.

'Mladima želimo pribiližiti što je to nasilje, kako ga uočiti i prepoznati te kako reagirati ukoliko dođe do njega u njihovu okruženju. Također, želimo stvoriti i zaštitne mehanizme da do nasilja niti ne dođe', rekla je Veber.

Najavila je i da će se projekt provesti kroz tri komponente. Policajci s udrugom mladih 'Status - M' u sedmim i osmim razredima provest će interaktivnu radionicu s učenicima, a u srijedu 20. studenog će se u 11 sati u kazalištu 'Vidra' održati program u kojem će biti izvedena predstava 'Za nasilje nema opravdanja' u režiji Zijaha Sokolovića te će nastupiti Matija Dedić i mlada grupa 'Apokalipso'. Na kraju će djeca, koja su prošla obje komponente, provesti interaktivnu 'parlaonicu' u kojoj će govoriti kako naći mehanizme sprječavanja nasilja.

Predstavnik UNDP-a Krunoslav Katić rekao je da UNDP taj projekt ocjenjuje vrlo uspješnim, a ocjenu temelji na rezultatima samog projekta među mladima.

Izrazivši zadovoljstvo projektom, predstavnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Tedi Lušetić naveo je kako centri za kulturu u Zagrebu imaju više od 13 dvorana, kako bi se još većem broju učenika omogućilo da se upoznaju sa projektom 'Živim život bez nasilja'.