Rovinj je gradić s nešto manje od 13 tisuća stanovnika, smješten na zapadnom dijelu istarskog poluotoka. Iz godine u godinu privlači sve više turista, a predviđa mu se još veća popularnost u budućnosti
Rovinj, jedno od najljepših i najmanje razvikanih odredišta u Hrvatskoj, ugledni Conde Nast Traveler istaknuo je u posebnoj reportaži kao gastronomski centar zemlje - koji vrijedi posjetiti dok ne stekne svjetsku slavu.
Rovinju raste popularnost iz godine u godine
Iako mnogi turisti i dalje radije biraju popularnije dalmatinske destinacije poput Dubrovnika ili Hvara, Rovinj polako privlači sve više pažnje.
Prirodne ljepote i prekrasna arhitektura veliki su mamac, no ono što se posebno ističe je vrhunska gastronomska ponuda, koja uključuje sve od malih konoba, preko lokalne vinske ponude, do restorana zavidne razine.
'Ovaj šarmantni grad, razvijao se pod snažnim talijanskim utjecajem i poznat je po svojim venecijanskim zgradama, uskim kamenim ulicama i prelijepim pogledima na more. Mnogi restorani koriste lokalne proizvode i tradicionalne recepte koji se prenose generacijama, a Rovinj nudi sve, od jednostavnih konoba do restorana s Michelinovim zvjezdicama', ističe Conde Nast pa preporučuje tri mjesta u kojima će uživati ljubitelji dobre hrane.
Gdje jesti u Rovinju?
Monte
'Prvi hrvatski restoran koji je 2017. godine dobio Michelinovu zvjezdicu, Monte nudi inovativnu kuhinju u šarmantnom ambijentu. Smješten u maloj kamenoj uličici, samo nekoliko koraka od crkve Sv. Eufemije, restoran slavi 40 godina postojanja u 2025. godini. Koriste se sastojci od lokalnih ribara, farmera i zanatlija, a gosti mogu birati između tri različita menija, uključujući vegetarijanski.'
Puntulina
'S pogledom na more, Puntulina nudi izvrstan spoj talijanske kuhinje i istarskih sastojaka. Ovaj restoran Michelinovim preporukama stekao status elitnog odredišta za ljubitelje morskih plodova, dok mesoljupci mogu uživati u rib-eye tagliati, bifteku sa tartufima, a tu su ii domaći tagliolini s tartufima i tradicionalni pljukanci.'
Twin Figs
'Ovaj novootvoreni koktel bar brzo je postao popularno mjesto za uživanje u brunchu. U šarmantnom dvorištu s kamenim pločama, možete uživati u jelima poput pancete s poširanim jajima, smoothie zdjelama s domaćom granolom, svježe pečenoj mrkvinoj torti ili američkim palačinkama s voćem i džemom od smokve.'