27.000 POTPISA

Predana peticija za zabranu plastičnih vrećica

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 24.09.2009 10:44
  • Objavljeno 24.09.2009 u 07:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Godišnje se u svijetu potroši preko 500 milijardi plastičnih vrećica, a velik dio njih na kraju završi u prirodi. Stotine tisuća životinja umre jer se zapetljaju u plastične vrećice ili ih zamijene za hranu. Plastične vrećice desetljećima se raspadaju na manje dijelove te se kao plastična prašina još stotinama godina zadržavaju u okolišu

Predstavnici udruge Prijatelji životinja u četvrtak, 24. rujna predali su prikupljene potpise ravnateljici Uprave za atmosferu i gospodarenje otpadom pri Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Jasenki Nekić u prostorijama Ministarstva. Tom prigodom iznijeli su svoje prijedloge za smanjenje problema plastičnih vrećica očekujući od Ministarstva konkretne mjere.

Peticiju za zabranu plastičnih vrećica pokrenula je udruga Prijatelji životinja, uz potporu udruga Centar za kompost, Eko Kvarner, Eko inicijativa, PCAP International, Plavi svijet, Potrošač, Zelena akcija, Zeleni Dalmacije, Zelena Istra, Zeleni Osijek i drugih.

Do sada je svoj potpis protiv plastičnih vrećica dalo više od 27.000 građana Hrvatske.

Hrvatska ima golemu potrošnju plastičnih vrećica koje se nemilice besplatno dijele gotovo u svakom dućanu. Potrebna su hitna i konkretna zakonska rješenja kako bi se alarmantna situacija po pitanju potrošnje plastičnih vrećica popravila.

Recikliranje plastičnih vrećica neekonomično je i teško provedivo. Samo oko jedan posto vrećica završi na recikliranju. Čak ni znatno povećanje recikliranja plastičnih vrećica ne rješava problem njihove neumjerene proizvodnje zbog koje se troše golemi resursi i otrovne kemikalije.

Zabranu distribucije besplatnih plastičnih vrećica već su donijele neke zemlje: Kina, Izrael, Kanada i Južna Afrika te gradovi San Francisco i Los Angeles. Irska je uvela porez na plastične vrećice, što je za posljedicu imalo smanjenje njihove uporabe za čak 90 posto.

Zabrana plastičnih vrećica imala bi i veliku edukativnu vrijednost jer uči da ne moramo koristiti sve što se može proizvesti, ali i potiče na daljnje korake prema očuvanju planeta.

Dok se čeka da Ministarstvo donese zakonsko rješenje, apelira se na trgovačke lance da ukinu besplatne plastične vrećice, ostavljajući kupcima na izbor da ponesu svoje vrećice ili torbe kada krenu u kupnju ili da vrećicu kupe.

I građani sami mogu pridonijeti očuvanju okoliša i zaštiti životinja korištenjem platnenih torbi, mrežastih i platnenih vrećica, košara i sličnih višekratno uporabljivih predmeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi