dobro je znati

Prava zaštita ili tek običan ukras: Kako otkriti pružaju li vaše sunčane naočale zaista zaštitu od štetnih UV zraka

20.08.2021 u 09:07

Bionic
Reading

Sunčane naočale nezamjenjiv su modni dodatak, i to ne samo ljeti, već cijele godine. Međutim osim modnog značenja, sunčane naočale važna su zaštita za oči jer štite od štetnih Sunčevih zraka. Upravo zbog toga vrlo je važno odabrati kvalitetan par, a stručnjaci otkrivaju kako znati pružaju li vaše naočale adekvatnu zaštitu

Kada kupujete nove sunčane naočale, najveći prioritet je to da vam pristaju uz lice, zar ne? Ne baš. Iako bi veličina, oblik i stil svakako trebali utjecati na vaš izbor, najvažnije je uzeti u obzir to da naočale nude potpunu zaštitu od štetnih ultraljubičastih zraka. 'Zaštita od UV zračenja vrlo je važna u očuvanju površine oka, kao i zaštite same mrežnice od oštećenja', kaže dr. Michelle Andreoli, glasnogovornica Američke akademije za oftalmologiju. Kako kaže, sunčane naočale s UV zaštitom trebalo bi nositi kad god ste vani, čak i kad je oblačno.

No kako biti siguran da naočale koje već posjedujete pružaju adekvatnu zaštitu?

Pogledajte etiketu

Svake sunčane naočale iz ljekarne ili luksuznog butika, sa staklenim ili plastičnim staklima, trebale bi imati oznaku ili naljepnicu na lećama na kojima je navedeno da pružaju stopostotnu UV zaštitu. Ako nema te naljepnice, svakako je preporučljivo potražiti neke druge ili pak napraviti jednostavan test koji brzo određuje UV zaštitu naočala.

Odaberite pravi okvir i leće za sunčane naočale

Za optimalnu UV zaštitu bolje je odabrati glomaznije okvire koji u potpunosti pokrivaju područje oka. I dok se sunčane naočale s crnim ili smeđim staklima mogu činiti učinkovitijima u blokiranju štetnih zraka od svijetlih boja, poput jantarne ili ružičaste, činjenica je da boja stakla uopće nije važna za jačinu zaštite. Tamne nijanse mogu biti učinkovitije kada je Sunčeva svjetlost vrlo jaka, kao naprimjer na plaži. Međutim ne nude jaču zaštitu. Jantarne nijanse blokiraju plavo svjetlo, što pomaže kod kontrasta. Žute ili narančaste nijanse mogu biti korisne za pojačavanje kontrasta, naprimjer po kiši ili u zoru i sumrak', kaže dr. Andreoli, ali napominje da sve naočale, bez obzira na boju stakla, moraju imati natpis '100-postotna UV zaštita' kako biste bili sigurni da je zaista pružaju.

Polarizirane leće su poseban tip koji ne nudi nikakvu prednost u zaštiti od UV zraka, dodaje dr. Andreoli. 'Polarizirane leće dizajnirane su za smanjenje odsjaja, a ne UV zračenja', objašnjava ona te dodaje: 'One nisu dizajnirane za zaštitu, već za udobnost.'

Ako niste sigurni, testirajte svoje naočale

Lako je saznati imaju li vaše sunčane naočale ono što je potrebno. Prema riječima stručnjaka, možete ih odnijeti u bilo koju optičku trgovinu koja ima mjerač UV svjetla kako biste provjerili razinu zaštite. Većina optičara testirat će ih besplatno, a cijeli proces trebao bi trajati manje od 30 sekundi.

I ako nema općeg konsenzusa o tome koliko dugo traje UV zaštita u sunčanim naočalama, postoje neki dokazi da se s vremenom učinak može istrošiti, kaže dr. Andreoli. Kako biste bili sigurni, testirajte sunčane naočale, a možda ćete ih morati mijenjati svakih nekoliko godina radi potpune zaštite.