RIZNICA VITAMINA I MINERALA

Prava je šteta što ovu biljku ne jedemo češće

23.02.2015 u 07:40

Bionic
Reading

Pastrnjak koji izgledom podsjeća na peršin u našoj je gastronomiji nepravedno zapostavljen što je prava šteta jer je ova biljka prava riznica vitamina i minerala

Zbog aromatičnog slatkastog okusa, pastrnjak će svakom jelu dati finiji okus pa ga koristite kada god možete, a ne samo za juhu, kako smo većinom navikli. Tako ga možete ispeći s ostalim povrćem kao prilog jelu. Narežite ga na trakice ili ploškice, pomiješajte s mrkvom i ostalim povrćem, pokapajte maslinovim uljem, posolite pa ispecite na limu. Budući da je sladak, fino će se karmelizirati.

Osim toga, pastrnjak će se odlično nadopuniti sa zapečenim povrćem koje možete posuti naribanim sirom i tako dobiti finu hrskavu koricu. Za finiji okus dodajte razmućeno jaje i vrhnje te začine poput muškatnog oraščića. Također ga možete iskoristiti u pire krumpiru. To je zdravija verzija pire krumpira, a ukućani će jedva primijetiti razliku ako ne pretjerate s količinom.

Ako već birate juhu, pastrnjak ubacite u razne guste verzije jer će se odlično uklopiti zbog zemljanog i kremastog okusa. Kada ga pečete, potrebno mu je do 50 minuta, a kuhajte ga dvadesetak minuta.

Osim ugljikohidrata te malo bjelančevina, pastrnjak je bogat mineralima poput kalija, kalcija i fosfora te magnezijem, sumporom, željezom i bakrom. Također ima vitamin C, a u 100 grama otprilike 75 kalorija. Bogatiji je vitaminima i mineralima od mrkve, a prava je riznica kalija i jako dobar izvor vlakana.

Kupnja pastrnjaka

Birajte manje do srednje veličine budući da veliki komadi znaju biti pretvrdi, a uvijek obratite pažnju na smeđe mrlje ili brazde jer to znači da nisu svježi. U plastičnoj vrećici možete ga čuvati u hladnjaku oko tjedan dana.

Pastrnjak za dobro zdravlje

Prije svega, pastrnjak je snažan diuretik koji potiče rad bubrega, srca, pluća i jetre, kada zbog viška vode ne mogu normalno funkcionirati. Zahvaljujući alkaloidu pastincinu, pastrnjak vam može pomoći i kod reumatskih oboljenja, nesanice, nadutosti u crijevima te kod ublažavanja tegoba sa želucem i žuči, posebno kod slabog izlučivanja.