TAMNA STRANA UMA

Prava istina o osobnosti žena i muškaraca

31.12.2010 u 11:34

Bionic
Reading

U vječitoj borbi spolova, brojni muškarci tvrde da je većina žena koje poznaju vrlo promjenjivog raspoloženja te da im je nerijetko vrlo teško udovoljiti. Upravo to je potvrdilo i novo istraživanje, koje tvrdi da su žene razdražljive i nestalnog raspoloženja

Žene znatno lošije podnose kritike te se snažno odupiru preuzimanju rizika da bi izbjegle odbijanje i osuđivanje zbog lošeg postupka ili odluke, tvrdi istraživanje. No loše vijesti za žene tu ne staju –  znatno su sklonije pasivno-agresivnom ponašanju te perfekcionizmu.

Pozitivne strane koje odlikuju velik broj žena su osjećaj odgovornosti i želja za udovoljavanjem. Rezultati istraživanja pokazuju i veliku razliku između muškarca i žena. Naime, muškarci imaju snažnu maštu, kreativnost i samopouzdanje.

Tamnu stranu ženskih osobina, ali i muških, znanstvenici su otkrili uz pomoć Hoganovog testa osobnosti koji uspješno otkriva sve mračne tajne. Upravo se taj test nerijetko koristi za vrijeme intervjua za posao da bi se dobio pravi uvid u osobnost potencijalnog zaposlenika.

Kod muškaraca je otkrivena veća sklonost cinizmu, sumnji, emocionalnoj hladnoći, podmuklosti i manipulaciji. Adrian Farnham, profesor psihologije, tvrdi da pronalazak neke 'loše' osobine može imati i vrlo pozitivne učinke. 'Ljudi koji su pomalo opsesivno-kompulzivni mogu biti poprilično dobri u određenim vrstama poslova kao što je kontrola kvalitete.'