IDEALNA NAMIRNICA

Povrće koje će vas zasititi, a neće udebljati

11.06.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Mahunarka posebnog okusa, a prepuna hranjivih tvari, svakako je mladi grašak kojem upravo traje vrhunac sezone. Ukusan je, zasitan, daje vam energiju i ne treba vas brinuti ugrožava li vitku liniju jer zapravo ubrzava metabolizam

Grašak ima više kalorija, ugljikohidrata, proteina i vlakana od ostalog povrća, ali to vas ne treba plašiti jer ćete tijelu osigurati pravo malo bogatstvo zdravlja.

Većinu povrća i voća obično sačinjava oko 90 posto vode, a u slučaju graška taj je postotak nešto manji. Ipak, u 100 grama kuhanog graška ima tek oko 60 kalorija, što je neusporedivo s kalorijama koje primjerice ima 80-gramska čokolada.

Uz vitamine C i E, grašak je bogat vitaminom K, a to znači da je izvrstan za zdravlje kostiju i krvožilnog sustava. Osim toga, osigurat će vam vitamin B6 i folnu kiselinu, a uz proteine i vlakna, tijelo će dobiti oko 10 posto preporučene dnevne doze željeza. Poput ostalih mahunarki i grašak spada među namirnice s vrlo niskim glikemijskim indeksom, a to znači da održavaju zdravu razinu inzulina u tijelu i čine nas manje gladnima. Zbog većeg udjela vlakana, grašak također pomaže boljem radu crijeva i pomaže reguliranju probave te uz ostale hranjive tvari potiče rad metabolizma.

Kupovina i čuvanje graška

Kada birate mahune graška, gledajte da su čvrste i bez smeđih mrlja. Možete ga kupiti i već očišćenog, što će vam uštedjeti vrijeme, ali on je uvijek skuplji. Svježe kupljeni grašak obično se može čuvati u hladnjaku do dva dana. Ako ga spremate za zimu, samo ga blanširajte i zamrznite.

Kuhanje i recepti

Grašak se najčešće nađe na tanjurima kao dodatni prilog ili dio salata, a mnogi ga stavljaju i u variva kao 'pojačanje'. Budući da je sada njegova sezona i cijena će mu biti pristupačnija, koristite ga što više. Kremasta i ukusna juha okrijepit će vas unatoč toplijim danima. Također, grašak može poboljšati okus raznim namazima, a oni su idealan obrok za bilo koje doba dana te ih lako možete ponijeti na posao. Probajte napraviti namaz s pršutom i ljutikom, zeleni humus ili namaz s mentom i ricottom