NAGRADNJAČA

Povodom 80. rođendana dječja hrana Holle daruje

22.08.2013 u 11:14

Bionic
Reading

Pionir u proizvodnji dječje hrane, tvrtka Holle, proizvođač istoimenog brenda ove godine obilježava 80 godina, a povodom 'okruglog' rođendana bio&bio vam poklanja tri paketa dječje grane Holle

Želja tvrtke Holle, čiji se proizvodi mogu kupiti u svim bio&bio dućanima, je proizvesti najbolju moguću hranu za bebe. Velika pažnja posvećuje se ljudskom zdravlju, no i dobrobiti životinja i cijelom našem planetu. Vrlo im je važno biti uključen u sve faze tijekom proizvodnje hrane za bebe. Izgradili su stoga vrlo kvalitetan odnos s lokalnim poljoprivrednicima kako bi mogli i nadzirati proizvodne procese, povezati se s partnerima te naravno biti na raspolaganju i kupcima. Isto tako blisko surađuju s pedijatrima i nutricionistima, s kojima u suradnji provode vrlo vrijedna istraživanja i razvoj.

Dječja hrana Holle, koju možete pronaći u svim bio&bio dućanima, danas je vodeći brend dječje hrane Demeter na njemačkom ekotržištu s udjelom od oko 80%. Bilo da se radi o mlijeku za dojenčad, dječjoj kašici, bočicama, jestivom ulju za dohranu, čajevima ili grickalicama pod Holle brandom moguće je pronaći više od 60 Holle proizvoda za dječju dohranu i to u 40 zemalja diljem svijeta. Asortiman obuhvaća hranu za dojenčad, dječje kašice i hranu za flašice. Dječja ulja za dohranu, čajevi i grickalice dodatno nadopunjuju šaroliku ponudu. Tajna uspjeha tvrtke može se sažeti u jednoj rečenici: 'Holle se orijentirao od svog osnutka 1933. na antropozofsko učenje o prehrani i beskompromisno se odrekao kemijskih spojeva u preradi i konzerviranju hrane', objašnjava Udo Fisher koji s kolegom Peterom Kropfom vodi tvrtku Holle.


Osim toga, Holle je jedini ponuđač u Europi koji nudi skoro kompletan asortiman za dojenčad u Demeter kvaliteti. Vodstvo Hollea zna da se kod proizvodnje i prodaje hrane za dojenčad i djecu uvijek radi i o povjerenju u proizvođača. 'Nigdje se ne očekuje tako visoka kvaliteta kao kod proizvoda za bebe',kaže Udo Fisher, Od uzgoja biljaka pa do gotovog proizvoda, Holle ne upotrebljava pesticide i kemijska gnojiva. Biodinamičke/Demeter farme dvostruko se certificiraju – prvo od certificirane ustanove EU, a nakon toga još i od strane Demeter udruge što naravno predstavlja prednost za kupca te jamči dvostruko provjerenu kvalitetu proizvoda. Demeter poljoprivrednici nastoje poboljšati zemlju i okoliš te ju ne žele previše eksploatirati.

Prednosti Holle i Demeter dječje prehrane:
- poštivanje prirodnog ciklusa bez iskorištavanja životinja, tla i okoliša
- kvaliteta umjesto kvantitete
- raznolikost umjesto jednoobraznosti
- uzgoj stoke na humani način (slobodna ispaša)
- nekorištenje životinjskih hormona i regulatora rasta
- prirodni kompost umjesto umjetnog gnojiva
- odricanje od svih kemijskih zaštitnih sredstava za biljke i insekte
- bez kemijskih dodataka kod prerade

Kontrola kvalitete vjerojatno je najveći i najskuplji segment Holle-ovog poslovanja. Prvi i najvažniji segment su sirovine. Osiguravaju se najbolje sirovine u suradnji s poljoprivrednicima na farmama što se preferira, a ne kupnja na svjetskom tržištu, no iz nepoznatih izvora.

Smatraju da su biodinamički sastojci najbolja osnova za premium, visokokvalitetnu hranu za bebe. Nadalje, provode se mnoge analize prije, za vrijeme i nakon proizvodnje. Ovisno o samom proizvodu, testira se od 300 do 600 parametara, uključujući one na pesticide, ostatke teških metala, mikrobiološka testiranja kao i testiranja vezana uz sadržaj vitamina. Sam proces proizvodnje usklađen je s HACCP-om, što znači da se prati i regulira svaki korak u proizvodnom procesu.

'Jedna od najvažnijih blagodati koje organski uzgojena hrana pruža djeci jest ono što ona ne sadrži – niz poljoprivrednih kemikalija koje se upotrebljavaju u konvencionalnim metodama uzgoja. Brojni su razlozi zašto su pesticidi iz hrane osobito nepoželjni za djecu. Mala djeca su osjetljivija na razvojna oštećenja izazvana ostacima pesticida, zbog ubrzanog rasta i metabolizma te zbog činjenice da unose velike količine hrane po kilogramu tjelesne mase. Primjena organski uzgojene hrane posebice ima smisla za dojenčad do godine dana budući da je do tada imunološki sustav posebno ranjiv. Prilikom odabira dječje hrane iz organskog uzgoja posebnu pažnju valja obratiti na oznake i certifikate. Certifikat Demeter jamči da je proizvod uzgojen po načelima biodinamičkog uzgoja, a standardi i zahtjevi koji se pritom moraju poštovati još su stroži od onih zakonski propisanih. Pritom se osim na finalni proizvod, veliki značaj stavlja i na očuvanje okoliša, bioraznolikosti i održivosti’, kaže doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica.

Holle proizvodima oduševljen je i fotogrfa Damir Hoyka koji kaže: 'S razmišljanjima o hrani koju ćemo davati našim bebama počeli smo prilično rano. No, budući da ih Alenka doji i danas kad imaju osam mjeseci, konkretne odluke počeli smo donositi unazad dva mjeseca nakon što nam je pedijatrica rekla da trebamo početi s dohranom. Kako se i sami nastojimo zdravo hraniti, znali smo da za naše djevojčice želimo zdrav obrok. Nekako je logično bilo da pogledamo što nudi bio&bio jer smo već prije koristili njihove proizvode. Tu smo saznali za Holle eko hranu za dojenčad i odlučili isprobati. Meni se odmah svidjela, a i djevojčicama. Kao što sam već spomenuo, bebe još uvijek sišu, tako da su za sada isprobale samo nekoliko proizvoda - Holle kašicu jabuka/borovnica i rižine pahuljice koje smiksane s bananom dočekuju uzbuđenom vikom kad vide da im mama donosi tanjuriće (i jedu po sistemu jedna tebi, jedna tati).'Bio&bio i tportal.hr vam daruju tri poklon paketa dječje hrane Holle!

Poklon pakete su osvojili:

Biljana Baranašić
Svjetlana Pernar
Dalibor Hrvat