Posve drugačiji blagdani

Nemate novca za zimovanje? Ne brinite, skijanje je povoljnije i zanimljivije u travnju

15.11.2018 u 16:16

Bionic
Reading

Možda ne možete tragati za čokoladnim jajima po zelenoj livadi, možda ne možete igrati igre na koje ste navikli u Hrvatskoj ili farbati pisanice onako kako ste navikli, no sad je pravo vrijeme za upoznavanje novih običaja koji u Austriji uključuju i proljetno skijanje. Pročitajte više.

Prštanje snijega pod nogama, miris ledenica u zraku, odbijanje sunčeva svjetla o bijelu, blistavu pozadinu... sve to idealan je scenarij za božićno vrijeme. No što biste rekli ako vam kažemo da predivne bijele, ledene prizore možete preseliti dalje kroz vrijeme i smjestiti ih daleko u travanj? Sljedeće godine prevarite zimu s proljećem pa sebi i svojoj obitelji podarite sasvim drugačije skijanje - na planini u vrijeme Uskrsa. Kako se slavi Uskrs u Austriji?

Običaji i tradicija u Velikom tjednu

Nekoliko dana prije samog Uskrsa, točnije na dane 18. i 19. travnja u austrijskoj regiji Großarl obilježava se Isusova muka posebnom procesijom, svojstvenom samo za ovaj dio države pa i svijeta. Od osam sati navečer na Veliki četvrtak sve do zore na Veliki petak mještani pjevaju Isusovu muku u zboru. Tužna pjesma zaorit će se svakoga punog sata iz 30 muških grla dok pješačiti prema crkvi. Ispred crkve formirat će krug, a kad se zvono oglasi krenuti prema tržnici pa sve do zgrade gradske uprave. Ovaj ritual ponavljat će se kroz noć, sve do četiri sata poslije ponoći. I ponavljamo, nećete ga moći vidjeti više nigdje u svijetu jer je jedinstven događaj koji se izvodi samo ovdje, u austrijskim planinama.

Obrtnički sajmovi

Nemojte se začuditi što ćete od srijede prema blagdanu Uskrsu posvuda vidjeti malene štandove. Austrija je poznata po njima pa od 17. travnja uživajte u ponudi domaće hrane i pića koju će pred vas stavljati veseli seljaci. Domaće proizvode među kojima će biti i mirisni kruhovi, mliječni proizvodi, šunkice i kobasice te vina, kupite jer će vam trebati za savršeni uskršnji doručak u hotelu na skijalištu. Dok vi uživate u šopingu vaša djeca se mogu zabavljati uz pravog uskršnjeg zeca.

Dječja zabava

U srijedu 17. travnja točno u podne na skijalište Angertal stiže veliki mekani zec. Vaše mališane zabavit će animirajući ih pozivajući na igru tradicionalnih blagdanskih igara, ples i kreativne radionice. Nije ovo jedino skijalište koje će posjetiti. U uskršnjoj ponudi Ski amade cijeloj obitelji zajamčena je zabava u skladu s običajima, ali i najbolje skijanje koje ćete pamtiti do kraja života.

Vesele bijele staze

Možda ne možete tragati za čokoladnim jajima po zelenoj livadi, možda ne možete igrati igre na koje ste navikli u Hrvatskoj ili farbati pisanice onako kako ste navikli, no sad je pravo vrijeme za upoznavanje novih običaja koji u Austriji uključuju i proljetno skijanje. Tijekom cijelog Velikog tjedna obitelji će imati organizirane sadržaje na skijalištima koja su u ponudi Ski amade - face painting, utrka s košaricama i pisanicama, obiteljska utrka za roditelje i djecu, disco na velikim visinama... samo su neke od stvari koje ćete moći raditi na planini. I vjerujte, nećete požaliti što ste morsku obalu tijekom praznika zamijenili velikim nadmorskim visinama.

Posebice što se u ponudi Ski amade za proljeće 2019. godine skrivaju i zanimljivi uskršnji darovi - obiteljima s dvoje djece koje rezerviraju sedmodnevni aranžman Ski amade daruje besplatne ski karte za sve vrijeme odmora, a u obiteljima s troje ili više djece najmlađi mezimci na put će ići posve besplatno.