Šahovska škola Ericsson Nikola Tesla

Potaknite razvoj većih kognitivnih sposobnosti kod djece - ŠAHOM!

Šahovska škola Ericsson Nikola Tesla

Šahovska škola Ericsson Nikola Tesla

Izvor: Promo fotografije / Autor: Šahovska škola Ericsson Nikola Tesla

I dok se danas mogu čuti tužaljke starijih kako su 'ovu današnju djecu' okupirali moderni uređaji te da ne dižu glavu od računala i pametnih telefona, roditelji polaznika Šahovske škole Ericsson Nikola Tesla s ponosom mogu potvrditi suprotno

Ovu stimulativnu aktivnost za razvoj kognitivnih sposobnosti kod učenika nižih i srednjih razreda potvrđuju brojne studije, a tradiciju igranja šaha još od 1974. njeguje i Šahovski klub Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba, u čijem sklopu se nalazi i škola šaha. Škola je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta za početni i napredni stupanj znanja, a vodi je šahovski majstorski kandidat Zdravko Margitić, koji šah igra već 67 godina, od svoje sedme godine, a od 16. u sklopu šahovskih klubova.

'Smatram da šah pomaže intelektualnom razvoju djece, osobito u apstraktnom razmišljanju. Pomaže i u socijalizaciji djece. Djeca rastu i ako poučavam neko dijete tri godine, svjedok sam i odrastanja tog djeteta u svakom drugom vidu te se kroz taj period zalažem i za njihov ravnopravan razvoj u svim smjerovima, potičući redovno školovanje i važnost postizanja dobrih rezultata na oba polja, kako u šahu tako i kroz školske obaveze', objašnjava Margitić.

Šahovska škola Ericsson Nikola Tesla

Šahovska škola Ericsson Nikola Tesla

Izvor: Promo fotografije / Autor: Šahovska škola Ericsson Nikola Tesla

Često se s razlogom ističe to da su dobri šahisti ujedno dobri učenici. Šah ih uči discipliniranom razmišljanju, razvija sposobnost stvaranja i držanja u glavi istovremeno više različitih slika i kombinacija, što uči sposobnostima rješavanja ne samo šahovskih zadataka.

Škola šaha osim u Šahovskom klubu Ericsson Nikola Tesla pod vodstvom ovog iskusnog šahovskog majstora održava se još na dvije lokacije: u osnovnim školama Brezovica i Trnsko, a kroz godinu ih prođe 50-ak učenika odnosno 20-ak redovnih polaznika. Polaznike se potiče na prezentaciju naučenog i stoga ih se priprema za razne turnire i natjecanja, a one najnaprednije preuzima još jedan velemajstor, član kluba i umirovljeni profesor fizike Juraj Nikolac. Učenici škole postižu vrhunske rezultate, pa je tako potrebno istaknuti da je upravo Šahovski klub Ericsson Nikola Tesla klub s najviše osvojenih naslova prvaka. Samo prošle godine ostvarena su postignuća od pet prvaka Zagreba (tri kadeta i dvije kadetkinje) te dvije prvakinje i prvak Hrvatske, od čega je jedna djevojčica dvostruka prvakinja, a u ovoj godini na kadetskim prvenstvima Zagreba postignuto je već osam titula prvaka.

Premda postižu zavidne rezultate, zbog financijskih mogućnosti kako polaznika tako i kluba, članovi ne mogu iskoristiti ostvareno pravo da zastupaju Hrvatsku na europskim ili svjetskim kadetskim prvenstvima, čime su uspjesi ograničeni samo na razinu natjecanja unutar Lijepe Naše. Do sada je samo jednom, 2012., to pravo iskorišteno.

No premda je šah izvrsna aktivnost za intelektualni razvoj, djeci se posebno naglašava važnost školovanja i dobrih ocjena, čemu su primjer i treneri šaha koji imaju završene fakultete i visoke škole, a koji volonterski poučavaju učenike.

'I djeci i njihovim roditeljima naglašavam da šah ne osigurava egzistenciju koju si djeca trebaju osigurati kroz školovanje! U svojoj trenerskoj praksi izvršio sam pritisak na dječaka koji je imao jedinice iz matematike i fizike u prvom razredu gimnazije kako bi shvatio da mu je važnije ispraviti te jedinice nego biti na svakom mogućem šahovskom turniru', ispričao nam je trener Margitić, i sam diplomirani inženjer elektrotehnike.

Također je istaknuo kako je šah prije bio znatno popularniji te se nada da će na njegovu popularnost ponovno utjecati nedavno pokrenuta akcija 'Šah uz škole', a neiscrpna ljubav i predanost šahu ova dva trenera divan je primjer toga koliko šah kao sportska disciplina može pozitivno utjecati na razvoj djece.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!