SEKS I SAMO SEKS

Postoji li zaista seksualna ovisnost?

15.10.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Ovisnost o seksu ozbiljan je problem i tako se i treba pristupiti njegovu rješavanju, ističu znanstvenici

Mnogi smatraju da je ovisnost o seksu izmišljen poremećaj koji je smišljen kako bi se opravdala neuobičajena i promiskuitetna seksualna ponašanja. No, najnovije istraživanje pokazuje da je ovisnost o seksu stvarna ovisnost koja nosi

sve tegobe koje uobičajeno idu uz ovisnost.

Znanstvenici su se najprije usuglasiti oko definicije toga poremećaja. Zaključili su da osoba koja ima česte seksualne odnose nije ovisnik o seksu. No, osoba koja ima prečeste seksualne odnose i seks koristi kao mehanizam nošenja sa stresom te joj takvo ponašanje utječe na normalno životno funkcioniranje, pati od ovisnosti o seksu.

Znanstvenici naglašavaju kako treba jasno razgraniči seksualnu ovisnost od učestalog seksa i gledanja pornografije. Konačno definiranje simptoma ponašanja pomoći će brojnim terapeutima diljem svijeta da točnije odrede ovisnost o seksu.

Ovisnost o seksu ozbiljan je problem i tako se i treba pristupiti njegovu rješavanju, ističu znanstvenici. 'Ovisnici o seksu imaju snažan osjećaj potrebe za seksom i taj osjećaj postaje važniji od svega drugoga. Takve osobe biraju seks čak i u situacijama kada im ti izbori mogu donijeti značajna probleme i štetu poput gubitka posla ili financijske štete', pojasnio je Rory Reid, profesor i psiholog sa sveučilišta Kalifornija koji je radio na istraživanju.

Simptomi seksualne ovisnosti moraju trajati neprekidno barem šest mjeseci kako bi se to moglo smatrati poremećajem. Također, moraju biti isključene druge fizičke ili mentalne bolesti koje bi mogle izazvati slično ponašanje.